Müller Cecília: 25 éves áldozata is van a koronavírusnak
Fotó: Illusztráció

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján Cikkünk frissült. 

A katonák is segítenek

A magyar honvédség tavasz óta támogatja a rendőrségét és az egészségügyi dolgozókat, és most is azon dolgozik, hogy biztosítsa az ország működőképességét – mondta Torba Attila alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Közel 60 katona vesz részt a kórházparancsnoki munkákban és 1100 katona lát el kórházakban különböző szakképzettséget nem igénylő feladatokat: betegirányítást, adminisztrációs és logisztikai munkát.

Az utcákon a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében vesznek részt a katonák.

A rendőrséggel együtt szolgálatot teljesítő katonák egyedül nem intézkedhetnek
az állampolgárokkal szemben– hangsúlyozta.

A tavaszihoz képest mintegy tízszer több katona teljesít szolgálatot az utcákon, 56 településen Budapesten pedig 500 katona járőrözik.

A határvédelemben eddig 2300 katona vett részt, ezt a létszámot további 300-zal megemelik, emellett a honvédség folyamatosan teljesíti az intézményfertőtlenítési-kérelmeket is, amelyekből az elmúlt egy hónapban csaknem 70 érkezett – közölte Torba Attila.

Fiatalok is áldozattá válhatnak

A friss járványügyi adatokat ismertetve  Müller Cecília tiszti főorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 5 203  magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3 281 főre emelkedett. Arra

kérte a betegségen már átesett, és gyógyult betegeket, hogy adjanak vérplazmát.
Erre mindenki jelentkezhet, de arra hogy ki alkalmas ezt egy klinikai vizsgálat előzi meg. Nagyjából a jelentkezők tizede felel meg a követelményeknek, vagyis a vérplazmájuk megfelelő mennyiségű ellenanyagot tartalmaz.

Az országos tiszti főorvos nemes emberi cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegek számára azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni. „Egyfajta passzív immunitásban részesítjük" – őket  fogalmazott.

Az elmúlt 24 órában egy 25 éves áldozata is volt a koronavírusnak és 95 éves volt a legidősebb.

Egyre fontosabb a megelőző intézkedések betartása

A járvány jelenlegi szakaszában az egészségügyi rendszer terhelését kell csökkenteni, mert egyre többen kerülnek kórházba. Jelenleg 7 477 beteget ápolnak kórházban, 576-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-tesztek végrehajtásának eljárásrendje változatlan, vagyis a háziorvos rendeli meg a tesztet és a vizsgálatok végrehajtását az Országos Mentőszolgálat koordinálja.  A teszteket a beteg állapotától függően végzik el a vagy a beteg otthonában, vagy a szűrőbuszokon.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón elmondta, hogy rendőrök hétfőn is ellenőrizték a vendéglátóegységek, üzletek területén a maszkviselés szabályainak betartását, a korlátozott nyitva tartást és egyes létesítmények esetében a nyitva tartás tilalmát.

Néhány kutyasétáltató túl ment a megengedett határon

Az elmúlt 24 órában három esetben döntöttek a vendéglátóhelyek, üzletek ideiglenes bezárása mellett. Budapesten egy presszónál és egy fodrászatnál, valamint Monostorpályiban egy presszó tartott nyitva a szabályok ellenére.

A vendéglátóhelyeket érintő korlátozások bevezetése óta a rendőrség 46 üzlet, illetve szolgáltatási hely ideiglenes bezárását rendelte el.

Kiemelte:

tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az üzletekben, valamint a bevásárlóközpontokban 293 emberrel szemben kellett intézkedniük
a rendőröknek a maszkviselési szabályok megszegése miatt. Ebből 101 esetben döntöttek bírságról.

Szólt arról is, hogy a rendőrök az elmúlt nap 358 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt,

közülük 29 olyan kutyasétáltató volt, aki a megengedett 500 méternél távolabbra ment.
A november 4-én életbe lépett kijárási korlátozás, valamint a november 10-től hatályban lévő kijárási tilalom ellenőrzése óta eddig 3438 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a tilalomra és korlátozásra vonatkozó szabályok megszegése miatt – ismertette az alezredes.

Hétfőn a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is ellenőrizték, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 56 intézkedésre volt szükség. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig összesen 5991 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Az elmúlt napon 13 699 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban levőket, és 5009 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el.
Jelenleg 35 042-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3492-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze azt, betartják-e a karanténszabályokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: autóban nem kell viselni a maszkot, ha valaki sportolási céllal kerékpározik vagy rollerezik, akkor szintén nem kell maszkot viselni, minden más esetben azonban igen.jelenleg 35 042-en vannak házi karanténban.

Forrás: hirado.hu