Moziban a Béres Csepp – Dr. Béres József születésének évfordulója előtt tiszteleg a film

Dr. Béres József születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg – az eseménysorozat részeként – A feltaláló című játékfilm is, melyet február 6-tól vetítenek a hazai mozikban. A Béres Csepp megszületésének izgalmas történetéről, Béres József hatalommal vívott harcáról Gyöngyössy Bence rendezett életrajzi drámát.

A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal, és a Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József életét és találmányát könyvek, dokumentumfilm, színdarab valamint televíziós sorozat is megmutatta már. A Duna Televízióban az elmúlt évben vetített négyrészes sorozat nagyrészt annak a stábnak a munkája, akik a játékfilmet is készítették. A főszereplő, az egykoron Nyíregyházán sokat szerepelt Gáspár Tibor színművész, a televíziós bemutató előtt nyilatkozott Béres József példamutató életéről.

Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színművész elmondta:

Az ő állhatatossága, kitartása, a hatalommal való szembenállása példaértékű. Ma is az. És nyilván a jövőben is az, mert a társadalmak már csak olyanok, amilyenek, és mindig kell, hogy valaki forrón tartsa a vasat, a tüzet élessze, hogy aki értünk ennyit szenved, ilyen meghurcoltatásokban vesz részt - teljesen mindegy, hogy az ő készítménye jó, vagy nem jó –, hogy ennyi mindent képes az emberekért elviselni, az csak a XX. századi Széchenyi.

A hetvenes évek elején egy kisvárdai agrobiológus megalkotott egy főleg nyomelemekből álló készítményt, amely erősíti az immunrendszert és jótékony hatásúnak bizonyult a daganatos betegségek gyógyításában. Ez lett a Béres Csepp. Hosszú és viszontagságokkal teli út vezetett a teljes sikerig, amíg a magányosan, igazáért harcoló tudós mögött felnőhetett egy hatalmas vállalat. Béres József  mindig a jót kereste, azt, hogy hogyan tud segíteni másokon. Örök optimista volt, aki sosem fáradt bele az életbe.

A Balázs Béla-díjas Kabay Barna producer, társ-forgatókönyvíró így nyilatkozott:

Egyik munkahelyéről a másikra sodorták. Terrorizálni próbálták. Lehallgatták, megfigyelték, rágalmazták, rendőrségre beidézték, majd bíróság elé állították. Erről hosszan tudnék még mesélni, mégis engedje meg, hogy egy alapkérdést tisztázzunk ezzel a filmmel kapcsolatban. Mi mindig is egy mozifilmre készültünk Gyöngyössy Bence rendezővel és Petényi Katalin társíróval.

A forgatókönyvet azonban elutasította a Filmalap, de lehetőséget adott az MTVA egy négyrészes TV filmre, a Duna Televízióban.  A játékfilm 60%-ban új felvételeket és más dramaturgiát mutat, mint a sorozat. Egy mozifilm igényei szerint leforgatott film kerül a közönség elé 60 színész közreműködésével február 6-tól 70 hazai moziban.

A feltaláló azoknak a huszonéveseknek is szól, akiknek csak mese ez a több évtizedes történet, de nyilván  azok a felnőttek is értékelik majd  az üzenetet, akik annak idején, a '60-as '70-es években végigkövették Béres József harcát a hatalommal. Nyilvánvalóan ő nyert, hiszen a Béres Csepp ma is létezik és ma is gyógyít.