Modernizálás és fenntarthatóság - Komplex beruházás veszi kezdetét több nyíregyházi temetőben

A nyíregyházi önkormányzat fenntartásában lévő temetőkben fejlesztések valósulnak meg a modernizálás és fenntarthatóság jegyében. A komplex beruházások során megújul az Északi temető Pazonyi úti bejárata, emellett több temetőben kamerarendszert és napelemes térvilágítást is telepítenek. A munkálatok várhatóan május közepéig tartanak.

A nyíregyházi önkormányzat jelentős fejlesztéseket hajt végre a város temetőiben, a környezetvédelem és a biztonság növelése érdekében. Az Északi temető Korányi utcai bejáratának felújítása után, most a Pazonyi úti rekonstrukcióját is elkezdték, amelyhez a forrást az önkormányzat biztosítja. Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a Pazonyi út felőli gépjármű-behajtó felújítása egy komplex beruházás, amellyel megnövelik a bejárat áteresztő képességét. A gépjárműforgalom elkülönítésével a jövőben biztonságosabbá válik a be- és kihaladás mind gyalogosan és kerékpárral, mind autóval.

„Nagyobb temetéseknél gyakran előfordul, hogy a bejárat zsúfolttá válik, és a gépjárművek nehezen tudnak közlekedni. A bejárat rendszámfelismerő rendszerrel és sorompóval is kiegészül, utóbbi automatikus nyitása a bérletesek számára jelentősen megkönnyíti kollégáink munkáját. Ezáltal gyorsul a behajtás és a kihajtási folyamat is”

– mondta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője. A beruházás amellett, hogy megkönnyíti a temető látogatóinak a be- és kilépést, esztétikailag is szebbé teszi a környezetet. Halkóné dr. Rudolf Éva hangsúlyozta, a Korányi Frigyes utcai, korábban teljesen átépített bejárat a visszajelzések alapján a lakosság nagy megelégedésére szolgál, hiszen biztosítja a gépkocsik kényelmes be- és kijutását, illetve a balesetmentes, biztonságos gyalogos közlekedést is. Hozzátette, a most megvalósuló beruházás több, korábban megfogalmazott igényt is kielégít.

„A Pazonyi úti kapu átépítése során a kerékpárutat is áthelyezzük, hogy csökkentsük az elmúlt időszakban történt balesetek kockázatát. Emellett a rekonstrukció keretében új szolgáltatásokat is nyújtunk. A bejárati kapuk mellett új, férfi, női és mozgássérült illemhelyeket építünk”

nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő. Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, az önkormányzat több évvel ezelőtt párbeszédet indított a lakossággal. Ebben a párbeszédben figyelembe vették a lakosság fejlesztési igényeit, és most az általuk megfogalmazott igények megvalósulását láthatjuk. Hozzátette, a korábban bevált pozitív gyakorlatot máshol is alkalmazzák, ennek megfelelően a temetői lopások, rongálások visszaszorítása érdekében a nyírszőlősi temetőben végrehajtott beruházás mintájára.

„Az Északi, illetve a többi temetőinkben két, korábban megkezdett programot folytatunk. Egyrészt Borbányán és Oroson térfigyelő kamerarendszert telepítünk, amire sajnos szükség van, másrészt folytatjuk a már megkezdett napelemes közvilágítás kiépítését. Vannak olyan temetőink, ahol ez a rendszer már működik, és az ottani tapasztalatok alapján tervezzük a további fejlesztéseket. Nyíregyháza több temetőjében megkezdődtek a fejlesztések, amelyek – úgy gondolom –, a nyíregyháziak megelégedését fogják szolgálni”

– fejtette ki gondolatait dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. A komplex beruházásban természetesen a környezetvédelem is helyet kapott. A fenntarthatóság jegyében napelemes térvilágítást telepítenek a borbányai, nagyszállási és nyírszőlősi temetőkbe. Ez nemcsak környezetbarát megoldás, hanem hosszú távon költséghatékony is. A zöldterületek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Míg az Északi temetőben 71 facsemetét ültetnek el és 80 cserjét pótolnak, addig a borbányai és nagyszállási temetők 24 facsemetével gazdagodnak.