Modern Városok Program – Nyíregyháza élen jár a beruházások megvalósításában

Bicikliút Tokaj és Nyíregyháza között, megújul a Szabadtéri Színpad, új buszok közlekednek a városban és átadásához közeledik a Pangea Szálloda Sóstógyógyfürdőn. Ezek a beruházások a Modern Városok Programból, központi forrásból, a kormány döntésének köszönhetően valósultak meg. Nyíregyháza, a többi nagyvároshoz képest élen jár a beruházások megvalósításban, melyek értéke máris több 10 milliárd forintot tesz ki.


Tavaly nyár végén adták át a Nyíregyházát Tokajjal összekötő bicikliutat. Azóta nagyon sokan használják akár naponta is. A kerékpáros túrázás szerelmesei mellett, a települések közötti ingázás szempontjából is fontos.

Szabadtéri: itt száll majd a Meseautó

Teljesen átépítették és megszépítették a nyíregyházi Szabadtéri Színpadot, a Benczúr tér ékességét. 1,2 milliárd forintból korszerűsítették. 987 nézőt képes majd befogadni és nemcsak a látogatók számára lesz modern, az előadóművészek is úgy érezhetik majd itt magukat, akár egy menő kőszínházban. A tervek szerint, augusztus második felében már a Meseautó című darabot itt lehet majd megtekinteni.

Impozáns buszok az utakon

41 új, gázüzemű busz szolgálja 2017 őszétől a nyíregyházi tömegközlekedést. A járművek nemcsak elegánsak, komfortosak és modernek is. A károsanyagkibocsátások is jelentősen alacsonyabb, mint a korábbi buszoké.

Páratlan állatkerti szálloda

Takarítanak, szépítkeznek a Pangea Ökocentrumban. Az állatpark 38 szobás, 2600 négyzetméter alapterületű, ultramodern szállodája a tervek szerint augusztus 6-án nyitja meg a kapuit a vendégek előtt. A Pangea 1,6 milliárd forintból épül fel. Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában páratlan lesz a maga nemében. A jelentőségét az adja, hogy nemcsak az idegenforgalmat szolgálja majd, zoológiai konferenciáknak, továbbképzéseknek is helyszíne lehet.

Munkahelyeket teremt, munkahelyeket őriz

Új munkahelyeket is teremt, és segít megőrizni a jelenlegieket. Ezért is fontos a Pangea. Ezt a város polgármestere is megerősítette. Dr. Kovács Ferenc szerint ugyanakkor az is látszik, hogy a főszezonban Nyíregyházán nehéz jó szálláshelyet találni. Ez abból is látszik, hogy a Pangea még meg sem nyitott, de egyre többen foglalnak itt szállást.

Már úgy tudjuk, hogy minden foglalás szeptember közepéig teljesen fullon van és ez fontos a város turisztikai fejlődése miatt is, hiszen már tavaly előtt azt tapasztalatuk, hogy nagyon nagy a város turisztikai vonzereje, ezt marketingben be tudtuk mutatni. Óriási növekedési adatok jöttek, elsősorban a szomszédos országokból, Szlovákia, Románia, Ukrajna. És azzal szembesültünk, hogy szálláshely főszezonban kevés van.

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc, polgármester.

A bicikliút létrehozása, a Szabadtéri Színpad felújítása, a Pangea Ökocentrum építése és az új buszok beszerzése is a Modern Városok Programból valósult meg Nyíregyházán. Ez azt jelenti, hogy kormánydöntésnek köszönhetően, az állam finanszírozta a beruházásokat. A Modern Városok Program további nyíregyházi beruházásokat, beszerzéseket, fejlesztéseket tartalmaz, melyek összértéke több 10 milliárd forintra rúg.


Z. Pintye Zsolt

Fotó: Szarka Lajos