Mit tegyenek az idősek, ha nem kaptak oltási levelet?

Ha a 60 év felettiek közül valaki nem kapta meg Müller Cecília országos tiszti főorvos levelét, illetve az ahhoz csatolt oltási regisztrációs ívet, és postai úton szeretne jelentkezni az oltásra, akkor természetesen van lehetősége újra igényelni. Emellett alternatív megoldásként továbbra is fennáll az online regisztráció, melyet bárki elvégezhet.

Kérem, hogy többször is tekintsék meg a vakcinainfo.gov.hu, illetve a koronavirus.gov.hu weboldalakat, mert ezeket folyamatosan frissítjük. A különböző célcsoportok esetében a gyakran feltett kérdésekre találnak itt válaszokat – közölte Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

Ismertette, hogy a kormányoldalakon arra is adnak tájékoztatást, mi a teendő, ha az idősek közül valaki nem kapta meg az országos tiszti főorvos levelét, illetve az ahhoz csatolt oltási regisztrációs ívet.

Ha valaki a hatvan éven felüliek közül nem kapott levelet tőlem, amiben megszólítottam, és azt kértem, hogy jelezze vissza az oltakozási igényét, akkor természetesen újfent módja van arra, hogy ezt kérje” – fejtette ki Müller Cecília.

Azoknak a 60 éven felülieknek, akik postán szeretnének regisztrálni, vagy újra szeretnék igényelni az oltási regisztrációs ívet, az ehhez szükséges adatok és információk megtalálhatók a koronavirus.gov.hu honlapon.

A kormányoldalon található információk egy részét Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is megosztotta a közösségi oldalán. Azt írta:

Amennyiben a postai küldemény esetlegesen nem érkezett meg a 60 év feletti személyhez, lehetőség van a levél újraküldésének kérésére. Ehhez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságát szükséges felkeresni az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefonszám:06-80-204-884, e-mail: nyufig@allamkincstar.gov.hu.

A koronavírus.gov.hu oldalon hozzáteszik, hogy a beazonosításhoz az érdeklődő személynek meg kell adnia az ellátás folyósítási törzsszámát, nevét, lakcímét, anyja nevét, születési idejét, valamint a TAJ számát.

Ezen kívül szintén kiemelik, hogy azok, akik számára az online regisztráció is lehetséges, azt a vakcina.gov.hu oldalon továbbra is megtehetik.

Az országos tiszti főorvos türelmet kért, mivel a vakcinák korlátozott számban elérhetők, ezért nem tud mindenki azonnal bekerülni az oltakozók sorába. Ha egy új lista generálódik, akkor azt is továbbítják a háziorvosoknak, akik utána értesítik az oltásra kijelölteket.

Biztos, hogy a háziorvos felveszi a kapcsolatot azzal a személlyel, aki valamilyen módon regisztrálta magát, és szeretne oltakonzni. Minden vakcinaszállítmányt rendelkezésre fogunk bocsátani – fogalmazott.

Müller Cecília azt kérte, ha valaki sorra kerül, a megkereséskor rögtön reagáljon, hiszen a háziorvosoknak is készülniük kell az oltásra. Pontosan tudniuk kell, hogy kik azok, akiket a rendelőjükben beolthatnak, és kik azok a személyek, akiket az otthonukban kell beoltaniuk.

Annak, aki a négy oltópont (a Dél-pesti Centrumkórház, a Honvédkórház (NNK), a Szent Imre Kórház és a Szent János Kórház) egyikére megy az oltásért, a tiszti főorvos azt javasolta, hogy ebben a rendkívül hideg időben réteges öltözékben érkezzen, és vigyen magával élelmet, illetve meleg folyadékot, mert előfordulhat, hogy a lelassult közlekedés következtében hosszabb időt kell majd eltöltenie az utazással.

 

Forrás: hirado.hu