Miss Marple szerepét nem tudta kihagyni

Kerekes Éva, az Örkény Színház művésze játssza Miss Marple szerepét a Gyilkosság meghirdetve című előadásban, amelynek premierje október 27-én lesz a nagyszínpadon. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 26-ai számában.)


Nem volt egyszerű megszervezni ezt, hiszen Pesten éppen a József és testvérei felújítópróbájára készül, több darabban fellép, ráadásul az Oscar-díjas rendező, Szabó István most készülő, Zárójelentés című filmjét forgatják. Játszott a Zsötemben, a Szezonban vagy A nyomozóban is, de a művésznő legismertebb „mozija” a Franciska vasárnapjai, amiért megkapta a troiai és a genfi filmfesztiválon a legjobb női alakítás díját. A VIDOR Fesztiválon is szerepelt A hülyéje vagy A pulóvergyűjtő című előadásokban, és 2009-ben Arlecchino-díjat kapott. Először arról kérdeztem, hogyan jött létre a mostani vendégjátéka?

Örömmel vállalja a nehézségeket

– Zsótér Sándorral többször dolgoztam már együtt. December tájékán mondta, eljátszhatnám Nyíregyházán az általa rendezett Agatha Christie-regényből készült előadásban Miss Marple szerepét, amit nagyon izgalmasnak találtam – nyilatkozta lapunknak. – Korban messze van tőlem az amatőr nyomozást végző, roppant kíváncsi, remek logikájú hölgy, de soha nem játszottam még krimiben, sem ilyen karaktert, így azonnal igent mondtam. Egyedül a „logisztikai” rész volt kérdéses: hogyan tudjuk beilleszteni az itteni próbákat és előadásokat a zsúfolt programomba, de megoldottuk. Az első hónap alatt kellett nagyon intenzíven felkészülnöm, megtanulnom a szöveget, lerakni az alapokat, mert majdnem két hét kimaradt számomra a próbafolyamatból az egyéb elfoglaltságaim miatt. Most, évad elején egymás után jönnek a már futó darabok, s mindegyik egész napos elfoglaltságot jelent számomra, mert délelőtt vannak a felújítópróbák, amiket követnek az előadások. Én mindezt vállaltam, s örömmel teszem.

A nehezebb utat választják

Mint elmondta, szereti Agatha Christie darabját, a nyíregyházi kollégáit és a feladatát is, úgyhogy a nehézségekkel együtt mindez jólesik számára. Nem szokott sűrűn vidéki fellépéseket vállalni, mert nem fér bele az életébe, de most ezt nem tudta kihagyni. Nagyon szeret Zsótér Sándorral dolgozni. Akkora feladatot rak az emberre, hogy ha azon átvergődik, „bele tud bújni” abba, amit a rendező szeretne, akkor jó eséllyel jut a célba, s nem a könnyebb utat választva. A mindig mosolygós színésznő is kíváncsi természetű, szeret „utánamenni” a dolgoknak, akárcsak Miss Marple. Igyekszik belülről építkezve olyanná válni, mint ő, aki nem kérkedik a tudásával, szerény, jó emberismerő, nagy szerepe van a rejtélyes történések felkutatásában, amelyek maradjanak titokban az előadásig! Vendégként érkezett ugyan, de a Móricz Zsigmond Színház társulatának több tagját ismerte már korábbról: Pregitzer Fruzsinát, Széles Zitát, Kuthy Patríciát, Kosik Anitát... A városban is volt ideje kicsit szétnézni: kávézgatott a Kossuth téren, betért az egyik templomba, s reméli, egyszer eljut Sóstóra is.

Nem csak a bűnügy miatt érdekes

– Remélem, a nézők szívesen kóstolgatják majd ezt az előadást, lesznek krimirajongók – folytatta. – Bízom abban, hogy tudunk egy olyan világot teremteni, amely megérinti az embereket, s nemcsak azért okozunk majd izgalmat, mert ez krimi, hanem mert mi játsszuk.

 

Sz. Kántor Éva