Mindenszentek és halottak napja közeledtével új emlékhellyel bővült az Északi Temető

Több éves előkészítő munka után most már a meg nem született magzatok és a korán elhunyt csecsemők hozzátartozói méltó helyen róhatják le kegyeletüket szeretteikre emlékezve.

Az országban csak néhány hasonló emlékmű, emlékhely létezik – a nyíregyházi az Északi Temetőben, a Korányi úti ravatalozó szomszédságában kapott helyett. Ott róhatják le kegyeletüket a meg nem született magzatok és a korán elhunyt csecsemők hozzátartozói. Pénzes Tibor, a Sz-Sz-B Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta:

Az Északi Temetőben ezidáig olyan közösségi tér nem került kialakításra, ahol a meg nem született magzatok, illetve a korán elhunyt csecsemők hozzátartozói, szeretteikre emlékezve leróhatták volna kegyeletüket. Az Északi Temetőben, a Korányi úti ravatalozó szomszédságában került kialakításra az emlékhely, több éves előkészítő munkát követően lakossági kezdeményezésre, a történelmi egyházak erkölcsi támogatásával valósult meg. Nyíregyháza MJV Önkormányzata átérezve az ügy fontosságát, az emlékhely kialakítása mellé állt, közel másfél millió forint biztosításával járult hozzá a közösségi tér kialakításához.

Nemcsak az egyházak, az önkormányzat, és maga a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft., hanem a Nyíregyháza Temetőiért Közalapítvány is segítette, támogatta a lakossági kezdeményezést. A társaság ügyvezetője, Pénzes Tibor hozzátette:

Társaságunk a Venczel család szoboradományát felhasználva hozta létre a közösségi teret, ahol a hozzátartozók kissé elvonulva róhatják le kegyeletüket, elhelyezhetik a kegyelet virágait, illetve meggyújthatják az emlékezés lángjait, amely nagymértékben segíti a gyász feldolgozását.

A Venczel család felajánlása egy mintegy másfél mázsás carrarai márványszobor, amely egy angyalszárnyak között fekvő kisdedet ábrázol, a szobor gránit alapzatra került. Az új emlékhely pár nappal ezelőtt készült el és már az első napokban meg-megálltak előtte érintett temetőlátogatók, akik virágokat, mécseseket és gyertyákat is elhelyeztek ott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. arra is emlékeztet, a következő napokban, a megszokottak szerint hosszabbított nyitvatartással és fokozott rendőri jelenléttel fogadja majd az emlékezőket Nyíregyháza valamennyi sírkertje. November elsején, második és harmadikán reggel 7  és este 8 óra között várják a látogatókat, emlékezőket, november negyedikén pedig visszatérnek az ebben az időszakban megszokott nyitvatartási rendhez, azaz reggel 7 és délután 5 óra között tartanak majd nyitva a sírkertek.

November elsején, pénteken a hagyományokhoz híven a Korányi úti ravatalozóban idén is bemutatót tartanak temetkezési, kegyeleti kellékekből, termékekből – reggel 8 és 16 óra között látogatható a kiállítás.

Kapcsolódó galéria

Emlékhely az Északi temetőben