Mindenkit lenyűgözött a felújított Szabadtéri – A Meseautóval nyitotta meg kapuit

A kormány Modern Városok Programja keretében 1,1 milliárd forintból újították fel a Szabadtéri Színpadot. A munkálatok 2017 őszén indultak, most hétvégén ezer néző előtt adták elő a Meseautó című darabot.


A Móricz Zsigmond Színház négy nyáron át üzemeltette a Szabadtéri Színpadot közel száz százalékos kihasználtsággal. Közben kiderült, hogy műszakilag igen leromlott az állapota, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felelt meg. Ezért Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata céljául tűzte ki, hogy teljes körűen felújítja az ország második legnagyobb Szabadtéri Színpadát. Ehhez a kormány Modern Városok Programja nyújtott támogatást, 1,1 milliárd forint értékben. 2017. október 10-én kezdődött meg a kivitelezés, nyárra pedig el is készültek vele, így hétvégén megtartották a nyitó előadást, ezer néző előtt. Az előadáson részt vett dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár is, aki kiemelte, hogy nagyon büszke Nyíregyházára.

– Nagyon büszke vagyok a városunkra, és nagyon sok fejlesztés indul a következő időkben is. Nyugodtan lehet mondani, hogy a kultúra fővárosa vagyunk, de én, mint sportért felelős államtitkár, azt tudom mondani, hogy a sport fővárosa is lehetünk. Nagyon büszke vagyok a városra és nem csak Budapesten, de az ország egész területén mondom, hogy jöjjenek, ismerjék meg a városunkat – tette hozzá dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, a fejlesztések ezzel nem érnek véget, a Szabadtéri Színpad felújítása csak az egyik állomása Nyíregyháza fejlődésének.

További képekért kattintson a fotóra!

– A Szabadtéri felújítása is egy komplex fejlesztési csomag része, amiből már a Vasvári Pál Gimnázium felújítása megvalósult, folyik a Benczúr és Bessenyei tér felújítása, jövőre elkezdjük a Benczúr téri óvoda felújítását, és nagyon szeretném a Jósa András Múzeum rekonstrukcióját és szeretnénk átvenni a megrekedt Kállay-kúria felújítást – tette hozzá dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A felújítás során nagyobb lett a színpad és egy mozgatható fedést is kapott, így a legnagyobb produkcióknak is helyet adhatnak. Az eddigi 846 férőhelyes nézőteret 950 fősre bővítették, de pótszékekkel akár 999 vendég is megnézheti az előadásokat. A legmodernebb és a legkorszerűbb fény- és hangtechnikát szerelték be. Azt is fontosnak tartották, hogy a park a növénytelepítéssel gyorsan visszanyerje a régi hangulatát. Ezért előnevelt fákat telepítettek. Megújult a rózsakert és a szökőkút, korszerűsítették a büfét és térbútorokat is elhelyeztek. A nyitó előadásra a jegyek egy nap alatt elfogytak, a Meseautót mutatták be először a megújult Szabadtéri Színpadon.

– A próbafolyamat június 7-én befejeződött, és gondoltuk, népszerű darab lesz, zenés vígjáték, benne van a színészeink színe java. A másik oka, hogy új létesítményről van szó, tehát ki kell még próbálni, amit egy vendégelőadással nem lett volna egyszerű – mondta el Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezetője.

A darab és a felújított Szabadtéri Színpad nagy sikert aratott a vendégek között, legközelebb jövő nyáron várja nézőit a megszépült Rózsakert.

Kanócz Rita

(Fotó: Szarka Lajos)