Minden feltétel adott a vakcinák tárolására, szétosztására

Kedden megérkezett a Moderna vakcina első szállítmánya Magyarországra. Az oltóanyagot a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére vitték. A 7200 adag 3600 ember oltására elég.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az M1 adásában elmondta, hogy a Moderna vakcináját szociális intézményekbe, idősotthonokba szállítják, ahol a bentlakókat és az ott dolgozókat oltják be vele.

Ez egy képletes mennyiség, de február végéig kéthetente történik szállítás” – mondta. Müllcer Cecília a Hungaropharma telephelyén tett helyszíni látogatásán elmondta, hogy a gyógyszer-nagykereskedelmi cég minden típusú vakcina biztonságos tárolására és kiszállítására is felkészült.

A Moderna tárolása –20 Celsius-fokot igényel. Kiolvasztás után 2–8 fokon 30 napig lehet tárolni. A Pfizer vakcinája –75 fokot igényel. A tároláson és a szállításon túl a két oltóanyag közötti különbség, hogy az első, illetve a második adag közti időintervallum hosszabb a Moderna esetében, összesen 28 nap.

A szer hatékonysága 94 százalékos, amely nagyon magas számnak számít a gyógyszeriparban, ahol előfordulnak az 50–60 százalékos hatékonyságú szerek is.

„Egyetlen dolgot várunk most, hogy kellő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél nagyobb számban be tudjuk adni az embereknek” – mondta az országos tiszti főorvos.

 

Forrás: hirado.hu