Minden, amit az EU-s választásról tudni kell – Tudnivalók és hasznos információk!
Választási tudnivalók

Magyarországon május 26-án tartják az Európai Parlamenti választásokat. Vasárnap reggel 6-tól este 19 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek. A választópolgárok a szavazólapon kilenc párt nevét találják, melyek közül egy pártlistát támogathatnak.

Május 23-a és 26-a között az Európai Unió 28 tagországában járulnak az urnákhoz a választók, hogy az Európai Parlament 751 képviselőjét megválasszák a következő öt évre. Idén tehát a 2019 és 2024 közötti ciklusra választunk EP-képviselőket. Itthon a megfelelő mennyiségű ajánlószelvényt leadó magyar pártok listáira szavazhatunk. Amelyik párt átlépi az öt százalékos küszöböt, az eredményének megfelelően részesül Magyarország 21 EP-képviselői helyéből. Az Európai Parlament egyik legnagyobb paradoxona, hogy bár tagállami szinten választják tagjait, a nemzeti szintű pártok különféle, ideológiai alapon szerveződő pártcsaládokat képviselnek. Ezek, vagy egy-két ilyen pártcsalád koalíciója a parlamentben frakciókba tömörül. Az európai választásokon leadott szavazat befolyásolja, hogy merre haladjon Európa a következő években. Milyen lépéseket tesz az Unió például a munkahelyekkel, a vállalkozásokkal, a biztonsággal, a migrációval és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben. Az EP-képviselők nemcsak a jogszabályalkotásban vesznek részt, de felügyelik a többi uniós intézmény munkáját is. Hazánkban május 26-án tartják az Európai Parlamenti választásokat.

101 szavazókörben adhatjuk le voksunkat

Dr. Szemán Sándor Nyíregyháza címzetes főjegyzője elmondta, vasárnap reggel 6-tól este 19 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek. Fontos, hogy vigyenek magukkal olyan érvényes okmányokat, amelyekkel személyazonosságukat és lakcímüket igazolni tudják. Mindenkinek egy szavazata van, a választópolgárok a szavazólapon kilenc párt nevét találják, melyek közül egy pártlistát támogathatnak. A szavazásra jogosult állampolgárok Nyíregyházán 101 szavazókörben adhatják le voksukat. A választási iroda felhívja a választópolgárok figyelmét, hogy a korábban kiküldött értesítőben szerepel, hogy melyik szavazókörben szavazhatnak. Aki nem kapott, vagy elvesztette az értesítőt, újat a helyi választási irodában, a Kossuth tér 1. szám alatt igényelhet.

A szavazóköri beosztás részleteiről, változásokról és hasznos tudnivalókról a cikk alján található tartalmakból olvashat bővebben.

Kapcsolódó galéria

Választási tudnivalók