Minden, amit a gépjármű felelősségbiztosításról tudni érdemes!

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a 13 piaci szereplő mindegyike új kötelező felelősségbiztosítási díjat alkalmaz a jövő év elejétől. A díjak mellett eddig külön tételként szerepelt a 30 százalékos baleseti adó, ami január elsejétől megszűnik. A helyébe lépő biztosítási adó már a díj része lesz. A biztosítók többségénél továbbra is díjkedvezményt kapnak a családosok, a kiskorú gyermeket nevelők.

Érdemes tájékozódni a kedvezményekről

Kedvezményt ad az e-kommunikáció választása, ha a gépjármű-tulajdonos a korábbi, papír alapú kapcsolattartás helyett az e-mailen, Interneten keresztüli kommunikációt részesíti előnyben. Több biztosítónál kedvezményben részesülnek azok, akik a csekkes díjfizetés helyett a banki átutalás vagy csoportos beszedés lehetőségével kívánnak élni. Kedvezményes díjat kaphatnak az éves díjfizetést választó gépjármű-tulajdonosok is azokkal szemben, akik a negyedéves vagy havi díjfizetés lehetőségét részesítik előnyben. Továbbra is fellelhető a díjkedvezmények körében a nyugdíjas-kedvezmény, a közszolgálati dolgozók, illetve az egyházi alkalmazottak kedvezménye. A partnerkedvezményeket széles körben alkalmazzák a társaságok például azok számára, akik más típusú biztosítással is rendelkeznek az adott cégnél.

Fontos odafigyelni az időpontokra

Jelenleg az összes, 5,1 millió gépjármű 26,5 százaléka rendelkezik év végi évfordulós szerződéssel. A társaságoknak legalább 50 nappal a szerződéses évforduló előtt értesítést kell küldeniük az autó tulajdonosának, illetve üzembentartójának, emlékeztetve arra, hogy közeledik az évforduló. Azoknak a járműtulajdonosoknak, illetve üzembentartóknak, akik úgy döntenek, hogy biztosításukat valamely más társasághoz szeretnék átvinni, legkésőbb december 1-jén éjfélig el kell juttatniuk írásbeli felmondásukat a biztosítójukhoz. Ezt követően december 31-éig még egy hónap áll rendelkezésükre arra, hogy a jövő évre vonatkozó szerződésüket megkössék. Nekik és mindazoknak, akiknek a szerződése január 1-jei évfordulós, március 1-én éjfélig kell eljuttatniuk az esedékes díjrészleteket régi vagy új biztosítójukhoz.

 

Szoboszlai Tibor

Fotó: Internet