Milyen veszélyek leselkedhetnek kedvenceinkre karácsonykor?

A kisállataink biztonságának érdekében nem árt pár szabályt betartani.

A legtöbb kutya vagy macskatulajdonos tisztában van vele, mekkora veszélyt jelent például a csoki kedvenceink számára. Egy kutatás mégis kimutatta, hogy a karácsonyi időszakban jelentősen megnő a csokoládémérgezés a háziállatok körében – írja a BrightSide.

Azonban nem csak az ételre kell odafigyelni, mert számtalan más fenyegető tényező is veszélyezteti kedvenceinket az ünnepek alatt.

Karácsonyi fények

Nagyon fontos, hogy az izzók vezetékeit, a konnektorokat és az elemeket hozzáférhetetlenné tegyük kedvenceink számára. Az álltok ugyanis előszeretettel rágcsálnak, és ezért könnyen áramütés érheti őket, de egy elem megcsócsálása, égési és belső sérüléseket okozhat.

Karácsonyfa

A vágott fenyő tűlevelei hányást, hasmenést és nyelőcső duzzanatot okozhatnak, a műfenyő azonban akár bélelzáródást is lenyelés esetén, ezért már a legelső karácsonykor érdemes megtanítani az állatot arra, hogy messzire kerülje el a fát.

Csokoládé és kakaó

Soha semmilyen körülmények között nem szabad állatnak csokoládét adni. A kakaóban található teobromint sokkal lassabban bontják le és ez ételmérgezéshez vezet. Jelei a hányás, a hasmenés, a gyors pulzusszám, a hiperaktivitás, a gyengeség, a remegés, a görcsrohamok és legrosszabb esetben, kedvencünk bele is pusztulhat. A jó hír, hogy már lehet kapni állatbarát csokoládét is!

Karácsonyi maradék

Az ételek vonalán maradva, a zsír és cukor erős hasfájást és hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat. A cukorpótlók, mint a xilit, májelégtelenséghez, vércukorszint-csökkenéshez és görcsrohamokhoz vezethet. Mind a kutyák, mind a macskák számára mérgezőek a hagymafélék és a kéksajtok. Az ebekre továbbá veszélyt jelenthetnek még a diófélék és a mazsola is.

Karácsonyfadíszek és csomagolópapír

A törékeny gömbök és díszek különösen hívogató játéknak tűnhetnek, főleg a cicák számára. A levert és eltörött darabok lenyelése súlyos belsőszervi problémákhoz vezethet. A csomagolópapír és a girland bélelzáródást okozhat, amennyiben a kedvencünk nagyobb mennyiségben falatozik belőle.

A legfontosabb, hogy ne csak karácsonykor, hanem az év minden szakában gondoljunk a kisállatokra, hiszen könnyen elkerülhető kórházi látogatásoktól óvhatjuk meg magunkat, de legfőképp őket!

 

Forrás: hirado.hu