Mikor kezdődik az advent 2018-ban és milyen színűnek kell lennie az adventi gyertyáknak?

A keresztény kultúrkör szerint az adventi időszak minden évben a december 25-ét, karácsony napját megelőző negyedik vasárnappal kezdődik. Ugyanakkor ez a Szent András apostol napjához, vagyis november 30-hoz legközelebb eső vasárnap is. Ekkor veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör, mely január 6-ig, vagyis vízkeresztig tart. Advent első vasárnapja 2018-ban december 2-re esik, ami egészen kései dátum, hiszen az első vasárnap mindig november 27. és december 3. közé tevődik.

Egy kicsit eltér a dátum a görögkatolikusoknál, ahol egy 5. századi hagyományt követve hat héten át tart az advent, így náluk már 2018. november 18-án meggyújtják az első gyertyát.

Bár ma már inkább az egyéni ízléstől függ, milyen színű az adventi koszorú, a vallási tradíció szerint három lila és egy rózsaszín gyertyának kell rajta lenni. Tudtad, hogy mindegyiknek saját jelentése van?

Az első adventi gyertya jelentése

Az adventi időszak első vasárnapján egy lila gyertyát kell meggyújtani. Ez a szín az advent liturgikus színe is egyben: bűnbánatot, összeszedettséget és szent fegyelmet is jelent. Az első vasárnap arra ösztönöz, hogy megnyílj, és nemcsak magadnak, hanem mások felé is. A szívedben is meg kell gyúlnia egy kis lángnak, ami a szenteste közeledtével egyre csak növekedik.

Advent második vasárnapja

A második gyertya színe is a lila, jelentése mégis eltérő az elsőétől. Ez a gyertya a reményt szimbolizálja. Advent második vasárnapján eljön az ideje, hogy abból az erőből, ami a sajátod, másoknak is adj. Ezúttal gondold végig, hogy mi az, amit másokért tehetsz: ne azt nézd, hogy mit kaphatnál vissza, hanem pusztán a segítő szándék vezéreljen.

Mit üzen a harmadik vasárnap?

A harmadik az egyetlen gyertya az adventi koszorún, amely nem lila. Ez a nap az örömé: Szűz Máriát dicsőítjük, aki megszülte a Fiút. Az örömvasárnap liturgikus színe a rózsaszín. Ezen a napon gondold át, hogy melyek azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak számodra az életben. Mi tesz igazán boldoggá: az anyagi javak vagy valami egészen más?

A negyedik gyertya meggyújtása

A negyedik gyertya színe ismét lila: ez a gyertya az utolsó az adventi koszorún, és a szeretetet szimbolizálja. Arra emlékeztet, hogy a legnagyobb sürgés-forgásban se veszítsd el az örömteli várakozás bensőséges érzését. Ha úgy érzed, hogy felőröl a karácsonyi készülődés, az utolsó dolgok beszerzése, a sütés-főzés és a takarítás, akkor ideje változtatnod ezen, hogy békében, szeretetteljesen telhessenek az ünnep előtti utolsó napok is.

Forrás: femina.hu