Miért veszélyes a bútorlappal, forgácslap-hulladékkal való tüzelés?
Miért veszélyes a bútorlappal, forgácslap-hulladékkal való tüzelés?

Télvíz idején városszerte érezni a fojtó, fullasztó szmogot, melyet nagyrészt helytelen lakossági fűtés okoz. A tiltott anyagok mellett a legális tüzelőanyag égetése is irtózatos légszennyezéssel jár, ha lignittel vagy vizes fával tüzelnek a tüzelőberendezésben. Aki pedig szeméttel, veszélyes hulladékkal tüzel, az nem „csak” mérgezi a környezetét, de bűncselekményt is követ el – hívja fel a figyelmet a veszélyre a Zöld Akciócsoport, melynek újabb cikke jelenik meg a Napló hasábjain a Város-Kép Nonpro­fit Kft.-vel való együttműködés jegyében.

Válasszunk körültekintően tüzelőanyagot, hiszen az egészségünk a tét! A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is: – úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), – rétegelt lemez, bútorlap, – építési fahulladék, – színes, „fényes” papírhulladék, – PET-palack, műanyag hulladék, – autógumi, használt ruha, rongy, – fáradt olaj, üzemanyag.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük. Ha a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

Mérgezi a levegőt

Az egyik és leggyakrabban használt illegális tüzelőanyag a sima és laminált bútorlap-hulladék. A bútorkészítéssel foglalkozó kisebb-nagyobb vállalkozások egy része (tisztelet a kivételnek) a visszajelzések, tapasztalatok és rendelkezésre álló információk alapján tüzelőanyagnak, mázsaszámra árusítja a lakosság részére a bútorgyártás során keletkezett bútorlap-hulladékot jutányos áron. Ennek viszont mindenki a kárát látja, hiszen az műanyagot tartalmaz és elégetése mérgező anyagokkal tölti meg a levegőnket. Az égetés során aldehidek, ketonok, fenolok, PAH-ok (policiklikus aromás szénhidrogének) és más vegyületek keletkeznek, amelyek fajtája és mennyisége az elégetett faipari hulladéktól függ. A keletkező légszennyező anyagok azon felül, hogy fejfájást okoznak, irritálják a szemet és a légzőrendszert, akár rákot is előidézhetnek.

Helytelen lakossági fűtés

Magyarországon egyes források szerint 14 000 honfitársunk idő előtti halálát okozza a légszennyezés, melyért nagyrészt a helytelen lakossági fűtés okolható! Az OECD nemrég közzétett statisztikája szerint a világon Magyarország foglalja el a második (!) helyezést a légszennyezettség okozta halálozás dobogóján. Kína után hazánkban tulajdoníthatók legnagyobb arányban a szennyezett levegőnek a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut általi elhalálozás. Erre a linkre kattintva részletesen tájékozódhat bárki, mit is okoz, aki szennyez, és mi történik azzal, akit szennyeznek: http://www.futsoko­san­kam­pany.hu/a-helytelen-tuzeles-egeszsegugyi-hata­sai#tarta­lom.

A szennyezett levegő azon kívül, hogy számos súlyos betegség kiváltója lehet, gyengíti az immunrendszert, ezáltal csökkentve a szervezet ellenállását a különféle fertőzéses megbetegedésekkel szemben. Sajnos mostani aktualitás, hogy nagyon megnehezíti azok helyzetét is, akik a COVID-19 vírussal fertőződtek, hiszen nagy részük légzési nehézségekkel küzd.