Micsoda? Sárban, vízben, gáton és tüskefalon? - Több mint félezren a küzdést választották!

Ha el kellene dönteni, hogy a hétvégét délig tartó alvással, egész nap henyéléssel és filmezéssel töltsük, netán több mint nyolc kilométeren át esőben, hidegben tüskefalat másszunk, dinnyét cipeljünk, mázsás gumit forgassunk, nyakig érő sárban, sziklákon, köveken, bozótban kússzunk-másszunk, az emberek többsége bizonyára gondolkodás nélkül az előbbit választaná. Persze, csak egy ideig: amíg nem látja, és nem próbálja ki, hogy extrém akadályokat leküzdeni, életeket változtató élmény. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018.09.28-i számában).


Mindenki eljut egyszer az életében arra a pontra, hogy azt érzi, a problémái kezdik maguk alá temetni. Egyik napot követi a másik, mígnem az évek előrehaladtával azon veszi észre magát, hogy akár még fiatalon is, de kezd siránkozó „öregemberré” válni, aki csak azon bánkódik, hogy mennyi mindent nem próbált ki az életben. Pedig megtehette volna! Bizonyítani azonban soha nem késő! Vallják az alig másfél évvel ezelőtt megalakult, nyíregyházi székhelyű Extreme Trail Hungary SE tagjai, akik terep- és akadályversenyeket rendeznek, töretlen sikerrel, az elmúlt hétvégén már negyedjére.

Több tucat akadály

Szemerkélő eső, 12 fok, heves szél, na meg persze közel 700, elszánt résztvevő. Szombaton rendezték meg a III. Extreme Trail Akadályversenyt, amelynek – a hagyományokhoz híven – újra Tokaj adott otthont. Az esemény különlegességét az adta, hogy a Terepfutók Országos Szövetség tagjaként az egyesület rendezhette meg az OB zárófutamát is, mint a leghosszabb távú versenyt.

A versenyzőknek amellett, hogy Magyarország legszebb szőlőbirtokán vezetett át az útja – 8,5 és 18,2 km-es távon –, porban, sárban, cipekedve, csúszva, mászva, hegyre fel, hegyről le lehetett tesztelniük teljesítőképességeik határait. (A gyerekpályán a Mini futamban – 4–10 éves korosztály – a város kis utcáiban végigvezetett 1 km-es akadálypályán, míg a nagyobbak a Junior – 10–14 éves korosztály – futamban 2 km-es távot teljesítettek.) A felnőtt rövidebb távon 28, a hosszabb futamon pedig mintegy 33 akadályt állítottak a versenyzők elé. A szervezők a korábbiak mellé újabb, nagyobb akadályokat építettek. Az erőt igénylő feladatok közé ügyességieket is becsempésztek (pl. csúzli, íjászat). Az életre szóló élmény mellett pedig, valamennyi célba érő egyedi fém emlékérmet, az eseményre készített egyesületi ajándékpólót és a támogatók termékeivel jól megrakott befutócsomagot vehetett át, emlékeztetve rá őket, hogy: csak akarni kell!

 

Jön a II. Extreme Tarcal-Tokaj Kör (terepfutás)

Helyszín: Tarcal, Majoros pince

Időpont: 2018. december 29. 9.00 óra

Jelentkezés, részletek: www.extremetrail.hu

 

Szerző: Bruszel Dóra