Micsoda disznótoros lesz a múzeumfaluban!

Hamarosan, február 24-én ismét kezdetét veszi a város egyik legvonzóbb téli eseménye, a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXII. Nemzetközi Böllérverseny, ahol a hagyományőrzés a helyi ízekkel, az autentikus környezettel, és a jó hangulattal találkozik. A böllérek már készülnek, hogy bemutassák a disznófeldolgozás fortélyait. A friss hentesáru, a finom kolbász és toroskáposzta, az ínycsiklandozó hurka garantáltan meghódítja az ízlelőbimbókat!

A hagyományokat a gasztronómiával összekötő fesztivál idén is tele lesz élettel és szórakozással. A rendezvényen a finomságok mellett kulturális programok is helyet kapnak, ismét népzene és tánc szórakoztatja majd a közönséget egészen délután 3-ig, az eredményhirdetésig, míg a kézműves standokon lehetőség lesz a helyi termékek és kézműves tárgyak megvásárlására. Baráti társaságok, cégek, települések is nevezhetnek és versenyezhetnek, több település együtt érkezik külföldi testvérvárosának csapatával.

– Idén is érkeznek csapatok a határon túlról. Azt már biztosan el lehet mondani, hogy a kaplonyi betyárok, Nagykapos városa is itt lesz. Közel 20 csapat van. Ezek baráti társaságok, Nyíregyháza nagy cégei elsősorban. A vármegyéből több település is jelezte részvételét, de még nyitott a jelentkezés. Megint belakjuk a csapatokkal a múzeumfalu összes portáját

– mondta szerkesztőségünknek dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere.

Az alpolgármester hozzátette, a skanzen kapui reggel 7-kor nyílnak, a felvonulás és a hivatalos megnyitó pedig délelőtt 10 órakor lesz. A böllérek munkáját szakértő zsúri bírálja majd. Az elkészült finomságokat kóstolójegyekkel lehet majd megízlelni. Összesen huszonnyolc kategóriában osztanak kupát, emellett idén is lesz fődíj. Egy 2023-as agrárminiszteri rendelet szerint nem lehetséges a helyszíni élőállat-vágás. A feldolgozandó sertéseket előre meghatározott vágóhídról, már felbontott állapotban, állatorvos által ellenőrizve, hűtőkocsiban szállítják a helyszínre – tájékoztatott dr. Ulrich Attila.

A kifejezetten az Észak-Alföldi Régióra jellemző, tavaly 25 ezres látogatottsági rekordot döntő, hagyományozó fesztivál igazi különlegesség és a térség egyik legjelentősebb idegenforgalmi rendezvénye. Hagymás vér, hurka, kolbász, tepertő, toroskáposzta, megannyi finomság és jó hangulat vár azokra, akik ellátogatnak a skanzenbe.

Az önkormányzat idén is biztosít ingyenes buszjáratokat a helyszínre, a 8-as és az 55-ös busz vonalán 6 és 18 óra között.