Mi legyen a vacsi? Segítsünk?
A pizza tipikusan az az étel, amelyet az egész világon ismernek, így legyünk Egyiptomban vagy Bulgáriában, New Yorkban, esetleg Malmöben, ezzel a kelt tésztás finomsággal biztosan nem tudunk mellé nyúlni.
Miközben nálunk tavaly a gulyásleves hungarikum lett, Nápolyban a pizzakészítés felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeket felvonultató listájára. Ki gondolná, hogy a pizza hazájában 42 ezer "beülős" pizzéria működik, és 21 ezer utcai fogyasztásra árulja a pizzát, hetente pedig 56 millió, évente 3 milliárd fogy el belőle. Aki már kóstolta, esküszik rá: nincs finomabb az olasz pizzánál, legyen az kicsi vagy nagy, egyszerű és elegáns. Higgyék el, én sem gondoltam, hogy életem legjobb pizzáját pont Szlovákiában fogom enni, ráadásul nem kell érte valamelyik büfé előtt kanyargó sorokban várakozni, hanem gyorsan és egyszerűen, otthon is elkészíthető. Próbálják csak ki!
ÍGY KÉSZÜL A MENNYEI SZLOVÁK PIZZA
Hozzávalók:
Tésztához:
-1 kg finomliszt
-50 g élesztő
-1,5 dl tej
-3 teáskanál cukor
- 3 evőkanál kechup
- csipetnyi só
- 1 dl olaj
- 1 evőkanál méz
- fél csomag pizza fűszerkeverék
Feltéthez:
-fél tubus kechup
-1 konzerv kukorica
- 40 dkg sonkaszalámi
-30 dkg sajt
Elkészítése:
1. A 1,5 dl tejet megmelegítjük, beletesszük a 3 teáskanál cukrot, majd elmorzsolva az egy élesztőt.
2. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük az 1 kg liszthez, a kechuphoz, a sóhoz, az olajhoz, a mézhez és a pizza fűszerkeverékhez.
3. Könnyű tésztát gyúrunk belőle, majd melegben 45 percet kelni hagyjuk.
4. Ha a tészta megkelt, 4 felé osztjuk, kinyújtjuk, és egy-egy tepsiben elhelyezzük (a tepsikbe sütőpapírt vagy olajat teszünk)
5. Ezeket megkenjük kechuppal, megszórjuk az összevágott sonka szalámival, a kukoricával, az ananásszal, a sajttal, majd sütőbe tesszük. A sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
(Illusztráció)
NE HAGYJÁK KI A SZLOVÁK TÖLTÖTT ZSEMLÉT SEM
Hozzávalók:
-5 zsemle
-1 nagydoboz tejföl
- 2 db pritaminpaprika
-1 db kígyóuborka
-3 fej hagyma
-30 dkg reszelt sajt
-4 db főtt tojás
- 30 dkg sonka szalámi, vagy császárszalonna
-csipetnyi só
-csipetnyi bors
-olaj
Elkészítése:
- A zsömlék tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét és félretesszük.
- A kivájt zsömlék belsejét és külsejét pici olajjal vagy szalonnazsírral bekenjük, majd sütőbe tesszük 5-10 percre
- A tejfölt kikeverjük a szalámival, sajttal, uborkával, hagymával, paprikával és a tojással majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk!
- Ha már jó ropogós a zsemle, kiveszsük a sütőből és megtöltjük a masszával, majd tetejét sajttal szórjuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
(Szerző: Bruszel Dóra)