Mestervizsgák – különleges asztalok készültek
Támogatott mesterképzéseket is szervez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Nyáron 6 szakmában hirdettek és indítottak tanfolyamokat, összesen 55-en iratkoztak be. A képzéseket követően most kezdődtek el a vizsgák. Elsőként a pincér mesterjelöltek bizonyíthatták felkészültségüket, összesen 10-en vizsgáztak.

 

Különböző témájú asztalok, menük


Valamennyi pincér más és más témájú tételt húzott. Volt, akinek Valentin-napi hangulatot kellett megidéznie, de akadt olyan asztal és menü, amely diplomaosztó vacsorára készült. A mesterjelölteknek a vizsgabizottság előtt kellett ismertetniük munkáikat. A szakképzési törvény értelmében már csak azon gazdálkodó szervezetek folytathatnak gyakorlati képzést, ahol az adott szakmában mestervizsgával rendelkezik a gyakorlati oktató. A törvényi kötelezettség anyagi terhet jelent a cégeknek, hiszen a mesterképzés és mestervizsga akár több százezer forintba is kerülhet. Ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara cégeket, vállalkozókat is segít: támogatott mesterképzéseket szervez. Somogyi Mihály már 30 éve dolgozik a szakmában – azért tartotta fontosnak a képzést, mert azzal bővült tudása és a legújabb trendekkel is megismerkedett. Rajta kívül még 9 pincér mesterjelölt vizsgázott.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Segítség, nem először...


A vizsgabizottság elnöke, dr. Kovács Mihályné elmondta, a pincérek mesterképzése Nyíregyházán idén már negyedjére indult el. Mindig eredményes a mestervizsga is – általában szakoktatók, gyakorlati oktatók jelentkeznek a tanfolyamokra. Októberben vizsgáznak majd többek között a villanyszerelő, a szakács és az autószerelő mesterjelöltek is.


Dér Vivien