Mestereket avattak
Mesterleveleket adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. 24-en vehették át oklevelüket; ezzel több mint 400-ra emelkedett azon szakemberek száma, akik az elmúlt 3 évben mesteri címet szereztek a kamaránál.

Szükséges lehet a mesterlevél

 

A szakképzési törvény értelmében már csak azon gazdálkodó szervezetek folytathatnak gyakorlati képzést, ahol az adott szakmában mestervizsgával rendelkezik a gyakorlati oktató. A törvényi kötelezettség anyagi terhet jelent a cégeknek, hiszen a mesterképzés és mestervizsga körülbelül 300 ezer forintba kerül. Ezért az elmúlt években a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cégeket, vállalkozókat is segített, támogatott képzéseket is szerveztek és szerveznek most is. Csütörtökön mesterlevél-átadót tartottak az iparkamarában, az eskütétel után 24-en kapták meg a címet.

 

Hat szakma

 

Cnc gépkezelő, épület- és szerkezetlakatos, épületasztalos, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő, ipari gépész, valamint kereskedő. Ebben a hat szakmában vették át oklevelüket a végzett szakemberek, így több mint 400-ra emelkedett azok száma, akik az elmúlt 3 évben mesteri címet szereztek a kamaránál. Huray Gábor, az iparkamara kézműipari tagozatának alelnöke elmondta, a mestercímeket nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismerik. A kamara szervezésében most is zajlanak mesterképzések. A résztvevők októberben vizsgáznak és várhatóan novemberben vehetik át mesterlevelüket – hat szakmában, közel 60-an.


Dér Vivien