Mese a meséről – Mesemondó versenyt tartottak Nyíregyházán a Népmese Napján

Benedek Elek születésnapján, a szeptember 30. körüli napokban a népmesét ünneplik hazánkban. 2005-ben indította útjára e hagyományt a Magyar Olvasástársaság azért, hogy a mesékben élő bölcsesség, a szép magyar nyelv tovább éljen az utánunk jövő generációk tudatában. A Móricz Zsigmond Könyvtárban és a Váci Mihály Kulturális Központban is mesével várták a gyerekeket.


Mesemondó felnőttek, tanárok, politikusok, könyvtárosok és civil emberek érkeztek egész nap a Könyvtárba, hogy szebbnél szebb történetekkel ringassák az ifjú közönséget. A nagy mesemondó, író és mesegyűjtő, a magyar gyerekirodalom megteremtője Benedek Elek élete nagy örökség számunkra.

Az első apó az nem Elek apó volt, hanem András apó, Benedek Elek édesapja, és ahogyan András apó a zsebeit telerakta gyerekeknek való csemegékkel, és úgy ment végig az úton a gyümölcsfáiról szedett körtékkel a zsebében és azt osztogatta a gyerekeknek, így osztogatta Benedek Elek az egész nemzetének az édes körtéket mese formában.

– fogalmazott az ünnepen a vendég, Kóka Rozália mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő, népdalénekes.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Így idézi a székely származású hírességet földije, a szintén neves Kóka Rozália, aki a Tilinka, vagyis a furulyácska moldvai meséjét hozta el a nyíregyházi gyerekeknek.

A könyvtári reggelen egy valós mesével, nem is olyan távoli, de tanulságos történettel állt a gyerekek elé Nyíregyháza kulturális alpolgármestere.

Amikor az ember régen, nem ebben a világban, egy másik világban ült a téli estéken, és nem volt se televízió, nem volt rádió, nem volt semmi, csak egy kis fény maximum a kis parasztházakban, akkor meséléssel töltötték el az idejük egy részét, amelyek nem biztos, hogy magyar népmesék voltak, de a hagyományokon alapuló sztorik, történetek, amelyekből kialakult egy olyan hagyomány, amely az utóbbi időben, illetve az újabb időben könyv alakjában is, gyűjtések által napvilágot látott.

– szólt a Népmese Napján, a gyerekek nyelvén Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Hogy a mese fejleszti a szókincset, a gondolkodást, a kommunikációs képességet, nevel és szórakoztat, azt régóta tudjuk. Ennél nyilván nagyobb erejű a mesemondás. A Váci Mihály Kulturális Központban évek óta félszáz körüli gyerek áll a közönség elé, hogy szakavatott zsűri elé vigye előadását és szórakoztassa a közönséget. Óvodások, alsó és felső tagozatos diákok érkeztek most is nyíregyházi és megyebeli intézményekből.

 

Matyasovszki Edit