Menő mosdó a Benczúr téren - Olvasói levél

Nem csoda, hogy hamar népszerű lett, és csak először lepődtünk meg, amikor ezt valaki a Naplónak írott levélben meg is dicsérte. Egy szülő szempontjából különösen fontos ugyanis, ha a belvárosi játszótér mellett van gyors „megoldási lehetőség”, s ezért nem kell külön hazamenni... S természetesen a járókelőknek, turistáknak is könnyebb, ha van egy kulturált, a megkönnyebbülést elősegítő helyszín – melyek száma bővül. Az olvasói sorok kapcsán ugyanis utánajártunk a pillanatnyi állapotnak, és a jövőbeni terveknek is.

Olvasói levél

„Először nem hittem a szememnek. Eddig a távolság miatt viszonylag ritkábban jártunk pont erre a játszótérre, és a felújítás miatt eleve kimaradt mostanában, de a rendszeres programunk része lesz. És nemcsak a minősége miatt, hanem mert van egy olyan plusz is, ami egy kétgyermekes családnak valódi áldás. Igaz, hogy egy százassal működik az új mosdó a Benczúr téren, de tudjuk, hogy minden szolgáltatásért fizetni kell, és ez eltörpül a sok kellemetlenség mellett, amit a hiánya okozna. Ráadásul az illemhely teljesen európai, talán Pesten láttam hasonlót legutóbb. Tiszta nagyvárosi érzés, reméljük, sokáig partner lesz mindenki abban, hogy ilyen állapotban is maradjon. Köszönet érte!”

Öt időszakos működik

– Nyíregyházán jelenleg öt nyilvános WC működik – kaptuk az összefoglaló tájékoztatást a NYÍRVV-tõl. – Sóstón, az Erdei Tornapályán, illetve a Bujtoson található mosdók a kirándulóhelyek látogatottságának, a lakosság igényeinek megfelelően üzemelnek, az idei évben áprilistól október végéig térítésmentesen használhatók. Új, automata mosdó nyílt a Benczúr téren, melynek használata 100 forintba kerül, és 5 órától 22 óráig üzemel a téli időszakban is. A Hősök terén található mellékhelyiség a városi rendezvények ideje alatt tart nyitva – tájékoztatott a Városüzemeltető cég sajtószolgálata.

Újakat építenek Sóstón és a Bujtoson

A nyilvános illemhelyek száma nőni fog Nyíregyházán – ezt pedig már az önkormányzat Pályázatok és Projektmenedzsment Referatúrájától tudtuk meg. Hogy miért onnan? Mert a város lehetőség szerint nem saját forrásaiból valósítja meg a beruházásokat, hanem igyekszik pénzt szerezni rá. Ismert, hogy a Benczúr és Bessenyei terek komplex felújítása is uniós támogatással volt lehetséges, az úgynevezett Zöld város projekt keretében. Ugyanennek a programnak a része a Bujtosi Városliget rehabilitációja. Pontosabban, annak a fejlesztéssorozatnak a további folytatása, amit a városvezetés elkezdett a nyíregyháziak által egyre többet és szívesebben használt ligetben. A jó hír, hogy a következő lépések egyikeként ott is épül majd illemhely, vagy több is annál. Egy teljesebb, pelenkázóhelyiséget is tartalmazó, mondjuk úgy: családbarát mosdót álmodtak oda a tervezők, kiszolgálva a növekvő igényeket. Egy másik városrész is komfortosabb lesz ebből a szempontból. Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy Sóstófejlesztésre újabb egymilliárd forintot nyert az önkormányzat. Mint a városházán megtudtuk, ez a beruházás is tartalmaz nyilvános illemhelyet, amit egyértelműen indokol a Nemzeti Gyógyhely egyre bővülő látogatottsága.

(Szerző: Tarczy Gyula)