Menetrendi finomhangolás – Kisebb változások lépnek életbe a Volánbusz járatain szombattól
Fotó: Szarka Lajos

Az utasszámlálási adatok, a foglalkoztatók és a lakosság véleménye, valamint a korlátozások enyhítéséből következő változó igények alapján, május 30-ától további, kisebb mértékű menetrendi módosításokat vezet be a Volánbusz Zrt.

Az átmeneti hálózat és menetrend 2020. május 1-én elindult, a bevezetés révén jelentősen könnyebbé vált a munkahelyek és a bevásárlóközpontok elérése, javultak a városrészek közötti kapcsolatok, kevesebb átszállásra van szükség.

A menetrendek ütemesek lettek, az átszállások és a csatlakozások könnyebben tervezhetők. Az átmeneti hálózat és menetrend azonban csak az első lépés az új nyíregyházi helyi buszhálózat felé, annak tervezése és előkészítése folyamatban van.

A bevezetést követően, ahogyan a tervezés megkezdésekor is, utasszámlálásra került sor, május 13. és 19. között, minden autóbuszon a járművezetők számolták az utasokat, így pontos képet kapott az Önkormányzat és a Volánbusz Zrt. is az aktuális utazási igényekről.
A város nagyfoglalkoztatóit a bevezetést követően újból felkereste az Önkormányzat, annak érdekében, hogy a tapasztalataik és az igényeik is beépüljenek a további tervezés és a finomhangolások során.

1A

A Vásártér nyitva tartásához igazodva, keddtől vasárnapig módosított menetrend alapján, kibővített üzemidővel közlekedik, hétfőn a 6 és 14 órás műszakváltások idejében jár.
Az 1-es busz az átmeneti menetrend alatt továbbra sem közlekedik.

3, 3/24

Munkanapokon és szombaton késő délelőtti órákban módosul pár járat indulási ideje, egységesül Kistelekiszőlő kiszolgálási rendje.

A változások bevezetését követően minden nap az Autóbusz-állomásról Rozsrét felé 10:35-kor Kistelekiszőlőre betérő 3/24-es autóbusz indul. Munkanapokon és szombaton a11:35-kor induló busz 3-as jelzéssel közlekedik. Kistelekiszőlőt tehát a 11:35 helyett 10:35-kor induló busz szolgálja ki.

A  Rozsrétről 11:00-kor induló 3-as busz 10 perccel később, 11:10-kor indul.
A munkanapokon és szombaton 12:10-kor induló 3-as busz 10 perccel korábban, 12:00-kor indul.

5

Az autóbusz a reggeli csúcsidőt követően 9 óráig, illetve kora délután helyett már déltől sűrűbben (30 helyett 20 percenként) közlekedik.

6, 6/10, 6/10J

Az autóbuszok Örökösföld felé és felől jobb vasúti csatlakozást biztosítanak a Vasútállomáson, illetve 6/10 és 6/10J Örökösföld felé megállnak az Autóbusz-állomás megállóhelyen, kint a Petőfi téren. Nyírszőlős felé továbbra is a Vasútállomás és Toldi utca megállóhelyek vehetők igénybe.  . Emiatt az indulási idők 1-4 perccel módosulnak.

7, 7/18

A 7-es és 7/18-as buszok változatlan járatsűrűséggel, de módosuló időpontokban indulnak.

8, 8A

A nyári időszakban a járatok nagyobb része közlekedik Sóstógyógyfürdőig:
Munkanapokon ezentúl az óránként egy helyett két 8-as járat közlekedik, hétvégén pedig 30 helyett 20 percenként közlekednek a buszok Sóstógyógyfürdőre.

A járatok indulási ideje is kis mértékben módosul, így javul a 8-as autóbusz vasúti csatlakozása is.

12

Az autóbusz a reggeli csúcsidőt követően 9 óráig, illetve kora délután már egy órával hamarabb kezdődően sűrűbben (30 helyett 20 percenként) közlekedik.

14, 14F

A járatok menetrendje módosul a ritkább követésű időszakokban a kedvezőbb vasúti csatlakozások érdekében.

17, 17K

A 17-es vonalán jelentősen sűrűbb lesz a hétköznapi közlekedés (csúcsidőben 15-20, azon kívül átlagosan 30 perc), melyet a 17 és 17K autóbuszok közösen biztosítanak. A Rendelőintézet újbóli megnyitása miatt, annak nyitva tartása idejében hétköznap ismét közlekedik a 17-es autóbusz, a 17K pedig továbbra is a Kórház érintésével jár.

23G, 23T

A Gumigyár (Michelin) környékének kedvezőbb kiszolgálása érdekében a 23T bizonyos járatai 23G jelzéssel közlekednek, a járatok menetrendje csúcsidőben kisebb mértékben módosul. A 23G és 23T autóbuszok Örökösföldön egyaránt a Törzs utcán át közlekednek.

90

A 90-es járatok ezentúl minden, az útvonalukon érintett megállóban megállnak.

91, 91A

Az Electrolux és környezetének jobb elérhetőségét segíti az új 91A autóbusz, mely a legforgalmasabb időszakban az Autóbusz-állomás és az Ipari park, Electrolux között tehermentesíti a 91-es járatot.

92, 93

A munkarendhez igazodóan módosul a LEGO felé közlekedő járatok menetrendje.

94, 95

Az autóbuszok menetrendje kismértékben módosul a Gumigyár (Michelin) munkarendjéből adódó műszakváltási igényeknek megfelelően. 

 

Kisebb menetrendi módosítások a jobb csatlakozások és a hangolások érdekében valamennyi autóbuszvonalon előfordulhatnak, így kérjük, figyelmesen tájékozódjanak utazásuk előtt!

 

Aktuális menetrendek: https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok/nyiregyhaza

 

Forrás: Volánbusz