Megyénkben is sikeres a Nyári Diákmunka Program: eddig közel 4800 fiatal jelentkezett

Nyíregyházán többek között a Polgármesteri Hivatalban is dolgoznak diákok – évről évre egyre több település kapcsolódik a Pénzügyminisztérium által meghirdetett Nyári Diákmunka Programhoz.

Leveleken is sikeres a Program, a helyi strandon most tíz fiatal dolgozik; ha kell, füvet vágnak, sepregetnek vagy éppen sövényt ápolnak. Bolega Máté már tavaly is ott diákmunkáskodott:

A leveleki strandon már másodjára vagyok diákmunkás. Nagyon segítőkészek itt az emberek: a főnökök, a munkatársaink, legyen szó felnőttről vagy diákról. Mi 6 órában dolgozunk itt, szüneteink is vannak napközben és biztosítanak sokszor enni- és innivalót is; nagyon jól érzem magam itt! Jó választás volt idén is.

Június elejétől jelentkezhettek a fiatalok a Nyári Diákmunka Programra – emlékeztetett Román István megyei kormánymegbízott a leveleki strandon tartott sajtótájékoztatón.

A Programba 4100 diáknak a bevonása történt volna meg megyénkben. Azért mondtam, hogy történt volna meg, mert szerencsére ennél nagyobb létszámú fiatalt sikerült bevonnunk ebbe a programba. Eddig a 4800-at közelíti meg azon fiatalok száma, akik diákként dolgoznak. Ez egyrészt azért történhetett így meg, mert plusz kormányzati forrást sikerült szereznünk a programra, másrészt pedig a Kormányhivatal is megnézte azt, hogy a saját forrásait hogyan tudja úgy átrendezni, hogy azok a fiataloknak, akik nyári diákmunkában értelmes-hasznos dolgot tenni, meg is legyen arra a lehetősége.

A Nyári Diákmunka Programban az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti diákok foglalkoztatására. Dr. Nagy Ervin a Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője elmondta:

Két pillér van. Az önkormányzatoknál 6 órás foglalkoztatást tudunk 100%-ban támogatni, itt a bért és a bért terhelő – július elsejétől – 17,5%-os szociális hozzájárulási adót tudjuk odaadni az önkormányzatoknak. Ez egy jó konstrukció! A mezőgazdaságban, vendéglátásban és turizmusban érintett vállalkozók pedig 8 órában foglalkoztathatnak diákokat; náluk a bér, valamint a bért terhelő szochó 75%-át tudjuk támogatni.

Július elsején indult és augusztus végéig tart a Nyári Diákmunka Program, amelyre még mindig jelentkezhetnek a fiatalok.