Megyenapi ünnepség Máriapócson – Kövér László: a voksolás értékrendválasztás is lesz
A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás értékrendválasztás is lesz, amin dönthetünk a kereszténységből kinőtt kultúránk és életformánk, szabadságunk és függetlenségünk mellett - jelentette ki Kövér László pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson

Az Országgyűlés elnöke a megyenapi ünnepség alkalmából a görögkatolikus kegytemplomban tartott beszédében hangsúlyozta, az államalapítás millenniuma óta eltelt két évtized újra megmutatta, hogy rombolni nagyon könnyű, így gyorsan tönkre lehet tenni az elmúlt időszak alkotó munkájának eredményét.

A migráció kapcsán is csak egyszer hibázhatunk, az a választás, amely előtt most állunk, erről dönt. Dönthetünk a kereszténységből kinőtt kultúránk és életformánk, szabadságunk és függetlenségünk mellett.

- fogalmazott a házelnök, megjegyezve, az a szabadság, ha a saját értékeink szerint és érdekeinket követve élhetünk. Kövér László beszédében kifejtette, a magyarok azt akarják, hogy saját maguk dönthessenek sorsuk felől, mert:

Most ez így van és azt akarjuk, hogy maradjon is így. 

Emellett érdekeltek vagyunk Európa sikerében is, erre válaszként pedig azt szeretnék, hogy mindenki legyen érdekelt a magyarok sikerében is, fűzte hozzá.

Nem akarjuk mások hibás döntéseinek következményeit viselni, ebből a szempontból sorsdöntő választás következik.

- rögzítette. Elmondta, egymás és Magyarország mellett kell döntenünk azért, hogy a következő generáció békében és biztonságban tudja folytatni a jövőben azt a munkát, amelyet:

Mi 1990-ben elkezdtünk és 2010 óta erőben, hatékonyságban és eredményekben gyarapodva napjainkban is végzünk.

Az Országgyűlés elnöke utalva az üldözött keresztények megsegítésére indított kormányzati programra azt mondta, az ország részt vállal a világ gondjainak megoldásából annak érdekében, hogy mások a saját otthonaikban találhassák meg boldogulásukat és ne kelljen útra kelniük.

A 2010 óta eltelt kilenc évvel kapcsolatban ugyanakkor leszögezte, Magyarország előre megy, mert a kormány nem a terheket, hanem a lehetőségeket szeretné növeli az ország és az emberek számára.

A magyar választópolgárok akaratának köszönhetően 2010-ben le lehetett zárni az 1990-es rendszerváltoztatást követő posztkommunizmus húszéves korszakát, 2011-ben új alaptörvény lépett életbe, új törvények születtek, az országot kormányzó politika pedig szövetségeket köt, együttműködésre törekszik az emberekkel és a közösségekkel - sorolta a házelnök.

Emlékeztetett, 2010 óta csökkent a munkanélküliség, az államadósság és az infláció, a megélhetés számos költsége, jelenleg Európában Magyarországon nő legnagyobb mértékben a nemzeti össztermék, növekedtek az átlagbérek, nőttek a nyugdíjak, emelkedett a családok és a fiatalok támogatása, illetve az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát.

A kormányzat nagyon jól tudja, hogy a nemzet egyik nagy lehetősége a vidéki Magyarország.

- hangoztatta Kövér László megjegyezve, a főváros fejlesztése mellett eljött az idő a falvak és az olyan városok kiemelt fejlesztésére is, mint például Nyíregyháza.

A magyar emberek munkateljesítményének köszönhetően olyan helyzetben van az ország, hogy rendelkezésre áll a pénzügyi erő "minden jó és hasznos ügy állam általi támogatására.

- jelentette ki.

Az Országgyűlés elnöke fontos ünnepnek nevezte a Szent László király által 1092-ben tartott szabolcsi zsinatot, majd az erről megemlékező megyenapot méltatva arról beszélt, a megyék és azok önkormányzatisága történelmi gerincét képezik a nemzet érdekeit védeni hivatott magyar államnak.

A zsinat a magyar államfejlődés fontos pillanata volt nemcsak a jogfejlődés terén, hanem lelki értelemben is, hiszen arra van szükség, hogy tudjuk, összetartozunk és ezért számítanunk kell egymásra - fogalmazott.

A házelnök az ünnepségnek otthont adó Máriapócsot olyan zarándokhelynek nevezte, ahol szavai szerint:

Az emberek hitben találkoznak, ahol az élet nagy kérdéseit nemcsak megfogalmazzák, hanem válaszokat is kapnak rájuk.

Mindaz a támogatás, amivel a bazilikát és a várost segítettük az elmúlt időszakban, azt a célt szolgálta, hogy ennek a városnak és ennek a megyének, görögkatolikusoknak és mindenki másnak szebb és teljesebb élete legyen ebben az országban - mondta Kövér László.

Az ünnepségen beszédet mondott Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök és Simon Miklós országgyűlési képviselő, a megyei kormányhivatal képviselői, történelmi egyházak térségi vezetői jelenlétében elismeréseket és díjakat is átadtak.

 

Forrás: MTI