Megújult a Vécsey utcai fiókkönyvtár – Fontos az ideális környezet

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közel 120 millió forintot nyert tanulást segítő infrastrukturális fejlesztésre, melyből több mint 17 millió forintot fordítottak a Vécsey utcai fiókkönyvtár felújítására, önerővel együtt, Nyíregyháza Megyei Jogú Város jóvoltából.


Ünnepi műsor keretében adták át a fiókkönyvtárat, a fejlesztés fő célja, hogy minél többen olvassanak ideális környezetben, erősítsék a könyvtár, mint tudásbázis szerepét a nem formális és informális tanulásban. Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, hogy fontos a következő generációt megtanítani az olvasás szeretetére.

Egyrészt az olvasásnak a szeretetét csak egy olyan környezetben lehet megmutatni, vagy megszerettetni az emberekkel amely 21. századi. A környezetnek legalább olyan kellemesnek kell lennie, mint a könyvek, amelyet el szeretnénk olvasni. Fontos, hogy olyan térbe érkezzenek a könyv vagy könyvtár-barátok amely nem egy elhasznált, régi épület, hanem egy friss modern hely.

Több mint 17 millió forintot fordítottak a felújításra. Az épület energetikai korszerűsítésen esett át, valamint a bútorokat is kicserélték. A megújult repertoárral várják a könyvek szerelmeseit. A Vécsey utcai fiókkönyvtárban folytatódnak a Szöszmötölő foglalkozások, az első november 9-én, a Márton-napi népszokásokra épül majd. November 16-án pedig a felnőtteket várják egy új könyvtári kézműves klubba.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

2019-ben pedig életkornak megfelelőn digitális kompetenciafejlesztő kurzusok megtartását tervezik. Tomasovszki Anita a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy már nagyon várták, hogy megnyithassák az új könyvtárat

Fiókkönyvtáraink közül ez a legforgalmasabb és legnépszerűbb könyvtárunk, ezt azt is jelzi, hogy majdnem 1000 beiratkozott olvasója van. A fejlesztéstől azt is várjuk, hogy a beiratkozók létszáma és a könyvtár látogatószáma a duplájára nőjön. Az újítás egy tanulást segítő infrastrukturális fejlesztés, mindenképpen azt az üzenetet célozza meg a felújítás, hogy a tanulás nem ér véget élethosszig tart és ebben a könyvtárakban hatalmas szerepe van.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár olvasási programot is hirdet, óvodás korig 50 könyv, iskolás korig pedig további 100 könyv elolvasására ösztönzik a családokat.


Horváth Kíra