Megújuló tanszer- és kelengyetámogatás – 2024-ben tovább bővülnek a nyíregyháziaknak járó szociális juttatások

Idén rekordösszegű, 145 milliárd forintos költségvetést fogadott el a városi közgyűlés. Az elmúlt évek gazdaságfejlesztésének is köszönhető, hogy 2024-ben a szociális szféra is több pénzből gazdálkodik. Az önkormányzat hosszú távú célja, hogy a meglévő szolgáltatások körét fenntartsa, illetve tovább bővítse. Az idei évtől több pozitív változás is várható a szociális területen – erről Jászai Menyhért humán ügyekért felelős alpolgármester beszélt a Nyíregyháza Most műsor keretében.

 

Február közepén rekordösszegű, 145 milliárd forintos költségvetést fogadott el Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése. A városvezetés eddig is jelentős összeget fordított a szociális szolgáltatásokra, amelyek körét nemcsak megtartani kívánja, hanem a további bővítését is tervbe vette. A költségvetés jelentős hányadával, közel egytizedével, azaz 12,5 milliárd forinttal gazdálkodik az ágazat. Ez az összeg hét szakmai és egy gazdasági feladatot ellátó intézmény fenntartását fedezi. A közétkeztetésre 2,9 milliárd éves keretösszeget fordít az önkormányzat, amely az óvodától egészen a középiskoláig minden tanulót érint. Az önkormányzat saját forrása 2,2 milliárd forint, ezen belül a több mint 900 millió forintos települési támogatásokat az önkormányzat színtisztán saját forrásból biztosítja.

Februárban Nyíregyháza két új önkormányzati bölcsődével bővítette szolgáltatási kínálatát, még több lehetőséget teremtve a város kisgyermekes családjai számára. Képünkön a nyírszőlősi Szőlőszem Bölcsőde.

Prioritás a meglévő szolgáltatások fenntartása

 

– A rekordösszegű költségvetésen belül rekordösszeg jut a humán szférára is. A bővítés nagyon fontos, illetve az, hogy újításokat vezessünk be, de számomra fontosabb talán az az alapérték, hogy a meglévő ellátásokat magas színvonalon fenn tudjuk tartani. Ha biztosítunk egy ellátást vagy indítunk egy szolgáltatást, azt nem szeretnénk visszavonni, amire az elmúlt évek legnehezebb időszakaiban sem volt példa. Nagyon fontos tehát, egy települési támogatás vagy szolgáltatás ne csak kampányjellegű, hanem fenntartható legyen, és valóban hatékonyan és jól szolgálja a nyíregyháziakat. Ezt talán még fontosabbnak tartom, mint a bővítést, de persze az is fontos

– hangsúlyozta Jászai Menyhért alpolgármester.

 

A kötelező kereten túlmutató intézkedések

Az alpolgármester hozzátette, a központi kormányzat tág keretet ad Nyíregyházának, de a város messze túlmegy azon a kötelező kereten, amit a törvények megszabnak. Újításként 2024-től megemelik az alsósoknak szánt tanszertámogatás keretösszegét 2000 forintról 3000 forintra, valamint rászorultsági alapon bevezetik a felső tagozatosok tanszertámogatását is, amely 7000 forint támogatást jelent a családoknak tanulónként. Az önkormányzat a támogatási rendszert is felülvizsgálta, hogy a szociális juttatások összegét minél hatékonyabban tudják az inflációhoz, a bér- és áremelkedésekhez igazítani. Ennek értelmében emelik a rászorultsági jövedelemhatárokat és a támogatási összegeket is.

Az önkormányzat 2024-től innovatív lépésként növeli az alsós tanulók részére nyújtott tanszertámogatás összegét 3000 forintra az eddigi 2000 forintról. Emellett a támogatást bevezetik a felső tagozatosok számára is, amely rászorultsági alapon működik majd, és 7000 forint támogatást nyújt tanulónként.

Húszezer forint minden újszülöttnek

 

További újítás, hogy alanyi jogúvá tették a kelengyetámogatást.

– Kérelemre minden nyíregyházi újszülött 20 ezer forintos kelengyetámogatást kap ettől az évtől. Felmerült a kérdés, hogy csomagot adjunk, azaz mi határozzuk meg, hogy mit adunk – ebben is van logika, illetve ennek is van hatékonysága, mert lehet, hogy olcsóbban tudunk beszerezni bizonyos eszközöket – vagy adjuk oda a támogatást és bízzuk a családokra a döntést, hogy mit vásárolnak a pénzből, hiszen ők jobban tudják, mire van szükségük. Végül úgy döntöttünk, hogy átadjuk nekik a lehetőséget

– tette hozzá az alpolgármester.

 

Tájékozódjunk, mire vagyunk jogosultak

 

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a települési támogatások rendszere bonyolult és sokrétű, ezért érdemes az ügyfélszolgálati centrumban érdeklődni, hogy ki milyen szociális ellátásra jogosult. Vannak olyan támogatási típusok, amelyek akár egy évig is elkísérhetik az embert, ilyen például a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény.

A lakhatási támogatás három különböző jogcímen keresztül nyújt segítséget, a különböző élethelyzetekre szabott lehetőség a lakhatási költségek könnyebb fedezésére szolgál

Nincs erős szociális háló erős gazdaság nélkül

 

Elmondta, az elmúlt évek gazdaságfejlesztési politikájának köszönhető, hogy egyre több forrás jut a szociális ágazatra is.

– A humán ügyekért felelős alpolgármesterként úgy gondolom, hogy a gazdaságfejlesztés eszköz arra, hogy a nyíregyháziak jobban éljenek. A cél az, hogy az ellátásokat magas színvonalon kapják meg az emberek. Ha például az életfeltételek vagy a közlekedési rendszer nem javul, ha nem jár gyakrabban a busz, vagy ha nincsen bölcsődei ellátás, akkor mi értelme van a gazdaságfejlesztésnek? Nagyon szoros összefüggés van a szociális és a gazdasági terület között, hiszen egy infrastruktúra, egy csomópont, vagy egy elkerülő átadása mind javítja az életminőséget. Erős szociális ellátó rendszert csak erős gazdasággal lehet működtetni. Nyíregyházán teljes szinkronban van a kettő

– emelte ki az alpolgármester. Hozzátette, hogy a magán alapítású, illetve egyházakhoz kötődő intézményrendszer is folyamatosan bővül, amely szintén a lakosság javát szolgálja.

 

Saját hatáskörű béremelés

 

Kiemelte, az önkormányzat saját hatáskörben, saját forrásból átlagban 10 százalékkal emelte meg azok fizetését, akiket a központi béremelés nem érintett és akik a szociális, gyermekjóléti, köznevelési és kulturális szférában dolgoznak.

 

Sokrétű nyári táboroztatás

 

Mint mondta, Nyíregyháza továbbra is kiveszi a részét a háború elől menekülő ukrán és kárpátaljai menekültek megsegítésében, példaként említette, hogy tavaly pl. Nyíregyháza testvérvárosának, Ivano-Frankivszk 30 fős gyermekdelegációja, kísérőkkel együtt egy hétig térítésmentesen nyaralhatott városunkban. A nagy sikerre való tekintettel ezt idén is megismétlik, illetve kiterjesztik más testvérvárosra, így Ungvárra és Beregszászra is.

A nyári időszakban az önkormányzati gyerektáborok óriási népszerűségnek örvendenek, széles körű élményeket és lehetőségeket kínálva a gyermekek számára, miközben segítséget nyújtanak a szülőknek is

Leszögezte, a nyíregyházi iskolások sem maradnak ingyenes táborok nélkül. A szigligeti és a nyári napközis táborokat idén is meghirdetik, biztosítva ezzel kb. 1600 gyermek nyári, kalandokkal teli vakációját.