Megújul az ifjúság főhadiszállása – Kulisszatitkok a korszerűsödő Mustárházról

Jó ütemben halad a Mustárház felújítása Nyíregyházán. Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című pályázat keretein belül frissül fel az épület.


Most a mesterembereké a terep, augusztustól viszont megújulva, méltó körülmények között fogadják a nyíregyházi fiatalságot a találkozási pontjukon.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta:

Van egy 1 milliárdos projektje Nyíregyházának, amelyben 4 iskola, az önkormányzat B épülete és a hátam mögött látható Mustárház is szerepet kapott, illetve belekerült ebbe a projektbe. Nyíregyházának ez egy régi patinás épülete, amelyre igazán ráfért a megújulás. Márciustól folynak itt a munkák és körülbelül augusztusra fejeződnek be. Ahogy a kedves nézők látják, most is dolgoznak a munkások, szigetelik kívülről, volt egy kis tetőrekonstrukció, nyílászáró csere. Ez azért fontos, mert ahogy polgármester úr és én is mindig hangsúlyozzuk, az ifjúságért ebben a rohanó, változó világban meg kell próbálni tenni.

Az energetikai korszerűsítés márciusban kezdődött, melynek keretében a homlokzat, a lábazat és a padlásfödém hőszigetelést kap. Új homlokzati nyílászárókat építenek be, valamint a belső festés, a bádogozási és egyéb munkák is részei a felújításnak. Mivel az épület nem csak kívülről, hanem belülről is elég régi, modernizálják a fűtési rendszert is. Viszont a külső megjelenése, természetesen felfrissítve, nem változik, hiszen az épület helyi védettség alatt áll.

Molnár Brigitta, a Mustárház munkatársa azt is hozzátette:

Egy kis kulisszatitkot el szeretnék árulni. Nem csak külsőleg fogunk megújulni, hanem úgy gondoltuk, hogy a külső megújulás mellett egy belső tartalmi, arculati megújulással is szeretnénk kedveskedni Nyíregyházának és a fiataloknak. Egy kicsit arculatot fogunk váltani. Több felmérésen keresztül is megkérdeztük a fiatalokat, akik úgy gondolták, hogy kicsit korszerűsíteni, fiatalabb-baráttá kellene tenni az épületet, és ezért úgy láttuk jónak, hogy egy romkocsma stílust fogunk a jövőben megvalósítani.

A Mustárháznál a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak. Várhatóan július végére az épület energetikai korszerűsítése megvalósul, utána pedig egy modernebb házban szervezhetik az életüket a nyíregyházi iskolások.

 

Farkas Fanni