Megújul a Sóstói Múzeumfalu, a munkálatok már elkezdődtek

Egy igazi, 19. század végi faluba csöppen az érdeklődő, ha belép a Sóstói Múzeumfaluba.


A skanzen az 1970-es évek elején kezdett el épülni, folyamatosan bővült és szépült az elmúlt évtizedekben, ám a nagyobb felújítás eddig váratott magára. A megye egyik leglátogatottabb közgyűjteménye most innovatív fejlesztés előtt áll, sőt a munkálatok már elkezdődtek! A bejárati épület is megújul; benne, a beruházás befejezte után, többek között digitális technológiával, néprajzi bolttal találkozhatnak majd a látogatók. Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta:

„Megújul a belső tér, az úthálózat, lesz világítás, a házak jelentős része is új fedést kap, megvédve őket az enyészettől. Volt régen egy félkör alakú színpad, az is megújul, modern technikát kap, és mint egy kis görög színházban, félkörben lehet majd élvezni a különböző előadásokat a Sóstói Múzeumfaluban. Az sem mindegy, hogy hol, milyen körülmények között dolgoznak a skanzen munkatársai. Kapnak egy új épületet, amely nemcsak az irodákat, foglalkoztatókat, hanem egy raktárat is magába foglal majd. Ott, az a közel 50 ezer tárgy, amit kint őriznek, méltó környezetbe kerül majd, mert most eléggé szükség megoldásként van raktározva a néprajzi, tárgyi gyűjtemény.”

A faluközpont is megújul – a munkálatok miatt tereprendezés is szükséges, több fát kivágtak már a bővítések miatt. Az innovatív fejlesztés mintegy 10 hónapig tart. Az alpolgármester hozzátette:

„Nagyon remélem, hogy a jövő évi, húsvéti ünnepek már egy nagy nyitással lesznek a Sóstói Múzeumfaluban megtartva és megünnepelve – egy olyan környezetben, amely a nyíregyháziak számára is megújulást ad. A családosok, gyerekek vagy akár az idősebbek, várhatóan alig fognak ráismerni a Sóstói Múzeumfalu új, megújult részeire. Nyilván a házakra igen, mert a porták-  reméljük, hogy nagyon sokáig - állnak majd még abban az elrendezésben, ahogy ezt megálmodták annak idején.”

A beruházásra az önkormányzat 688 millió forintot nyert pályázaton, amelyhez még plusz 100 milliós állami forrást is kaptak.

Dér Viven