Megnyitott a Sóstói Múzeumfalu – Megújult a szabadtéri skanzen
Fotó: Szarka Lajos

Május nyolcadikán, pénteken megnyitott a Sóstói Múzeumfalu Nyíregyházán. A kilenchektáros szabadtéri néprajzi múzeum idén ötvenéves, ebből az alkalomból nagyszabású programokkal készültek az egész évre, a járvány azonban jelentősen átírta a terveket. Április elsején kezdődött volna a 2020-as szezon, de végül csak május nyolcadikán nyithattak ki. Különböző óvintézkedések betartása mellett fogadják a látogatókat, akik végre megtekinthetik a tavalyi évben korszerűsödött skanzent.

Az elmúlt évben nagyon sok energiát fektettek a múzeumfalu dolgozói abba, hogy méltó módon tudják megünnepelni a skanzen ötvenedik születésnapját a látogatókkal együtt. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt. A tervek szerint április elsején nyitotta volna meg kapuit a tavalyi évben korszerűsödött szabadtéri múzeum, de végül csak május nyolcadikán, pénteken fogadhatták az első vendégeket.

Jól indult az év

A múzeum alapvető feladata, hogy a hagyományokat őrizze, ezért a naptári évhez tartozó szokásokat minden évben felelevenítik, de ezen túl is szerveznek programokat. A sóstói skanzenben az év április elsejétől szokott indulni és október végéig, illetve Márton-napig tart. Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója azt mesélte, ezt eredetileg idén is így tervezték. Annak érdekében viszont, hogy már korábban is tudjanak vendégeket fogadni, idén immár harmadik alkalommal szerveztek disznótoros fesztivált és böllérversenyt Sóstón. A februári program nagyon népszerű volt, rengetegen érkeztek a múzeumfaluba a többnapos rendezvényre.

Nagyszabású felújítás

Az idei áprilisi nyitást többek között azért is várták a skanzenben, mert a tavalyi évben megújult a múzeum. Talán a látogatók is kíváncsiak voltak arra, hogy a több mint egyéves bezárási időszak alatt mi is történt itt – folytatta Szabó Sarolta. Olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek a látogatók kényelmét szolgálják. A bezárásra azért volt szükség ilyen hosszú időn át, mert építési terület volt a múzeumfalu szinte teljes területe. Teljesen megújult és bővült a bejárati épület és egy teljesen új raktári igazgatási épület is segíti a skanzen kapacitásait, erre azért volt szükség, mert egy több mint negyvenezer tárgyból álló néprajzi gyűjtemény található Sóstón. Számos más beruházás is történt a szabadtéri múzeum területén, például új tetőket kaptak az épületek, járdákat alakítottak ki és a vizesblokk is megújult.

Elmarad a különleges szülinap is

„Szerettünk volna egy olyan rendezvényt is, ami csak most, csak ebben az évben lett volna, hiszen ez az 50. évhez kapcsolódott. A látogatókkal együtt egy látogatói piknik keretében júliusban szerettük volna megünnepelni ezt az 50 évet. Nagy valószínűség szerint erre sem kerülhet még sor. Van nyilván B terv, át fogjuk tenni arra az időszakra, amikor már lehetséges a programok és rendezvények tartása, de ez még egyelőre lebeg, mert nem tudjuk, hogyan alakul a helyzet. De természetesen mindenféleképpen szeretnénk ezt az ötven évet megünnepelni. Lehet, hogy nem az idén, de akkor jövőre ünnepeljük az ötvenediket, igaz, hogy akkor már ötvenegy éve lesz, hogy alapították a múzeumfalut, de szeretnénk ezt a látogatókkal közösen megünnepelni majd” – mesélte Szabó Sarolta.

A húsvétra, a majálisra és a pünkösdre is már teljesen felkészült a múzeum, a jelenlegi helyzet miatt azonban egyiket sem lehet megszervezni. Mivel a rendezvényeket augusztus 16-ig korlátozzák, így a hosszú évek óta népszerű Szent Iván-éji programok és a tűzugrás is elmarad 2020-ban a múzeumban. A vezetőség abban bízik, hogy augusztus 20-án közösen tudnak majd ünnepelni a látogatókkal.

Szigorú szabályok

A járvány okozta különböző előírásokat természetesen a Sóstói Múzeumfaluban is be kell tartani, így például a jegypénztárban egyszerre maximum öt ember tartózkodhat, a másfél méteres távolságot mindenhol be kell tartani azoknak, akik nem egy háztartásban élnek, a zárt tereken pedig kötelező a maszk viselése, a jegypénztárban és a mosdókban fertőtlenítőket helyeztek ki. A megszokott módon, keddtől vasárnapig, reggel kilenc órától délután öt óráig tart nyitva ezentúl a Sóstói Múzeumfalu. Kis létszámban kreatív tevékenységeket is szerveznek – főleg a kisgyermekes családokra gondolva –, ezért például kedden rongybabát lehet készíteni, másik napon mézeskalácsot lehet díszíteni vagy gyertyát mártani, szombatonként a kültéri kemencében kenyeret és kelt tésztákat sütnek, amiket a megfelelő szabályok mellett meg is kóstolhatnak majd a látogatók. Fontos azonban kiemelni, hogy ezeken a szervezett tevékenységeken nyitott térben, egyszerre maximum hárman vehetnek részt.

Kapcsolódó galéria

Újranyitott a Sóstói Múzeumfalu