Megnyílt az Őszi Tárlat - 59 alkotás látható

 

39 művész 93 alkotásából választott 59 munkát a szakavatott zsűri az idei Őszi Tárlatra. Az 1955 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal megrendezett esemény idén is sokműfajú. A képzőművészet több ága mellett megjelenik az iparművészet is. Érmek, szobrok, plasztika, fotó, grafika és festészet, leíró és metaforikus jelleggel került új helyszínre, a Bencs Villába.

Különös helyszín ez ma, több helyszínen volt már megrendezve a kiállítás, de ma külön öröm számunkra az, hogy a felújított Bencs Villa ad otthont ennek a gyönyörű kiállításnak. Megtekintettem a kiállított műveket, amiket egy szakmai zsűri a beadott munkákból választott, hogy mely művek alkalmasak arra, hogy a mai kiállításon megjelenjenek. Nagyon színvonalasnak látom valamennyi alkotást. Büszke vagyok arra, hogy a megyében és Nyíregyházán ilyen művészek tevékenykednek. - mondta a megnyitón Halkóné dr.Rudolf Éva, a Köznevelési-Kulturális-és Sport Bizottság elnöke.

A képviselő úgy véli, a város intézményes keretet ad ahhoz, hogy képzőművészei kiegyensúlyozottan tudjanak dolgozni. A város díját Vikár P. István grafikusművész, a Művészeti Szakközépiskola művésztanára „Egy időben, más helyen„ című munkája nyerte.

Van ennek egy története, most hogy végiggondoltam . Évek óta foglalkoztat egy látványelvű tájképsorozat, ami évekkel ezelőtt is egy egészen más formában látott napvilágot. Olyan helyszínek ezek – tudni kell, hogy nagy csavargók vagyunk – amik valami módon fontossá váltak az évek során, és ezeknek egyfajta montírasztalon való egybevágása történt meg a jelen munkámon. - fogalmazott a díjazott.

Hagyományosan a megyei közgyűlés is adományoz díjat, elsősorban, de nem kizárólagosan a megyében élő képzőművészeket jutalmazzák.
Bíró Lajos, a Mátészalkán élő szobrászművész így nyilatkozott:
 

Én két munkát adtam be az Őszi Tárlatra. Viszonylag friss munkák, mert egyik 18- as másik 16-os vagy 17-es. Ezt a fiút csikóval, meg egy női portrét, ami tavaly Hatvanban ezüst diplomát kapott az Országos portré biennálén. 

Régi, kedves témája a ló a művésznek, ki legszívesebben bronzból dolgozik, hiszen ez az anyag, az örökkévalóságnak szól.

A kedden nyílt Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei Őszi Tárlat jövő év januárjában még fogadja a látogatókat a Bencs Villában.

Matyasovszki Edit