Megkezdődött a tájfutó szezon
Korosztályos válogatottja is van az NYVSC tájfutó szakágának.

Az NYVSC tájfutói a tavaly decemberben kezdődött felkészülés során sok-sok kilométert futottak, a hétköznapi edzéseken a stadionban, a hétvégi térképes edzéseken a nyíregyházi és a közeli erdőkben. A decemberben beszerzett Sportident (elektronikus pontérintési) rendszerrel megrendezett 9 térképes edzésen a tájékozódási technikákat is sikerült fejleszteni. A tavalyi évet az F12 ranglista első helyén záró Sztojka Milán februárban az utánpótlás válogatott pécsi edzőtáborában is eltöltött három napot, belekóstolva a nagyobbak edzésmunkájába.

Hosszú hétvége

A versenyszezon általában a márciusi alföldi versenyekkel indul, ez évben a szabolcsi kétnapos (az NYVSC mellett a Nyírség KSzE volt a rendező) és a debreceni kétnapos versenyek a március 12–15-ei hosszú hétvégén kerültek a versenynaptárba. Mivel a 4 napot nem mindenki tudta vállalni, így a verseny értékelése 2+2 napos lett. Az NYVSC-s tájfutók az első két napon indultak nagy számban, ahol az alábbi eredményeket érték el:


F12C: 1. Lakatos Mátyás, 2. Turcsán Máté
F14B: 1. Sztojka Milán, 3. Balku Levente, 4. Tóth László
F16B: 3. Molnár Patrik, 4. Szulics Máté, 5. Bagoly Ferenc András, 6. Szentmiklóssy Bálint
N12D: 1. Lakatos Róza, 3. Balku Lilla, 4. Sztojka Zoé
N14B: 1. Tóth Nóra, 4. Bagoly Luca, 6. Nagy Bettina
N18B: 6. Balku Nóra
N21B: 3. Varga Viktória
A legkisebbek – Veress Anna, Papp Samu, Papp Áron – felnőtt kísérővel teljesítették a szalagos pályákat. Erről a versenyről sem hiányoztak a gyerekek szülei, akik közül sokan bekapcsolódtak a sportágba. Ezen a két napon hatan teljesítették hibátlanul mindkét napi pályájukat.

Irány a Vértes

A következő hétvégén zajlott az első igazán komoly ranglistaverseny a Vértesben. A tavaszi Spartacus Kupán közel 600 induló volt a rangsoroló kategóriákban. Az F14B kategóriában (27 induló) Sztojka Milán összetettben a 3. helyet szerezte meg, csak két idősebb versenyző tudta megelőzni. Tóth Nóra és Nagy Bettina az N14B kategóriában (25 induló) az első napi jó futásukat másnap nem tudták megismételni, így a középmezőnyben végeztek. Tóth László az F15-18C kategóriában a 4. helyet szerezte meg. Molnár Patrik és Tóth Johanna kisebb sérülésekkel bajlódva, inkább a tájékozódásra koncentrálva sikeresen teljesítették mindkét napon a pályájukat.

Nincs pihenő

A tavaszi szünetben sem pihent a csapat, a csütörtöki szeles, hideg időben lezajlott edzés után pénteken – kellemes tavaszi időben – 2 térképes edzésen futottak a szakosztály tagjai, készülve az április közepén megrendezésre kerülő megyei tájfutó diákolimpiára. A 18 gyerek és 4 felnőtt közel 170 kilométert futott és több mint 400 ellenőrzőpontot fogott meg a két edzés alkalmával.
A sportág iránt érdeklődők részleteket a szakosztály honlapján, a www.nyvsc-tajfutas.hu oldalon találnak.