Megkezdődött a címek felülvizsgálata Nyíregyházán

Megkezdődött a közterületnév, házszám, illetve címhelyek felülvizsgálata és a címkezelési eljárások megindításának előkészítése Nyíregyházán. Erre kormányrendelet is kötelezi az önkormányzatot, de a lakosság mindennapi életében is fontos, hogy például ne legyen két ugyanolyan címhely a városban.


Nyíregyháza Polgármesteri Hivatala a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló kormányrendelet értelmében köteles felülvizsgálni Nyíregyháza közigazgatási területén a meglévő házszámozás rendszerét.

Ennek keretében ismételten megállapításra kerül valamennyi cím és házszám és azok sorrendje, ami a város területén található. Házszám hiánya esetén új házszám kerül kiadásra, illetve amennyiben a házszámok újra kiosztása elkerülhetetlen, a házszám módosítása szükséges. A megállapítás alapján véglegessé váló címek ezt követően átvezetésre kerülnek egy központi nyilvántartáson, melynek eredményeképpen az ingatlanok tulajdoni lapján és a személy- és lakcímnyilvántartó rendszerében is automatikusan megjelennek a pontos címek.

Illetékmentes okmánycsere

A lakcímkártyák ily módon szükségszerű cseréjére minden esetben illetékmentesen kerül sor a Járási Hivatal ügyfélszolgálatán. A gépjármű forgalmi engedély cseréje nem szükséges, ebbe kérelemre illetékmentesen bejegyzik az új címet.

Dr. Grósz Péter a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője elmondta:

Azon túl, hogy kormányrendelet kötelezi a címhelyek felülvizsgálatát, a lakosság mindennapi életében is fontos, hogy például ne legyen két ugyanolyan címhely a városban, baj esetén a rendőrök, tűzoltók, mentők jó helyre menjenek, és a szolgáltatók is az érintett ügyfelet érjék el.

A megállapított címekről valamennyi Nyíregyházán közműszolgáltatással érintett cég hivatalból értesül. Az egyéb szolgáltatói szektor felé, mint a pénzintézetek, biztosító társaságok, adóhatósághoz bejelentett címek megváltozása esetén a változás bejelentését az érintett személynek kell megtennie.

Széleskörű és folyamatos tájékoztatás

A nyilvánosság széleskörű biztosítása érdekében a megállapított címekről utcánként, helyrajzi számok szerinti megkülönböztetéssel a város lakóit a Nyíregyházi Naplóban, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a www.nyiregyhaza.hu honlapon folyamatosan tájékoztatják. Fontos, hogy azon utcákban, ahol a házszám-felülvizsgálat megtörténik, az ingatlan-tulajdonosoknak gondoskodniuk kell a helyes házszám épületen történő feltüntetéséről a könnyebb tájékozódás, az ingatlanok beazonosíthatósága érdekében.

A Polgármesteri Hivatal kéri a lakosság megértését, türelmét és együttműködését.


Szoboszlai Tibor