Meggytermesztés – Az időjárás a legkockázatosabb tényező

Kompót, szesz, aszalvány is készülhet a magyar meggyből, de jelentős a frissen fogyasztás is. Ennek a gyümölcsnek olyan jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre, melyek miatt érdemes fogyasztanunk. A magyar meggytermesztők számára elérkezett a szüret időszaka, melyet fejlett technológiai eszközökkel végeznek.

Az időjárás viszontagságai jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a hazai gyümölcstermelők számára. Az idei év tavasza a megszokottnál hidegebb és szelesebb volt. Takács Ferenc, a FruitVeB gyümölcstermesztésért felelős alelnöke úgy tapasztalta, hogy ezen körülmények, és a tavalyi aszály következtében 15–20%-kal kevesebb meggyet tudnak betakarítani a gazdák.

„Nagyon különleges évkezdeten vagyunk túl. Rendkívül elhúzódó virágzás volt. A tavasz nagyon hideg, szeles, csapadékos volt, a napi átlaghőmérséklet alig haladta meg a 10 Celsius-fokot. Ennek ellenére gyönyörű, több mint 20 napos virágzás volt, azt gondoltuk, hogy nagyon jó termés várható. Viszont a hűvös, szeles, csapadékos idő miatt nagyon gyenge volt a rovarjárás, a beporzás gátolt volt. Vannak körzetek, ahol nagyon gyenge kötődést idézett ez elő, vannak olyanok is, ahol egész jó” – mondta Takács Ferenc, a FruitVeB gyümölcstermesztésért felelős alelnöke.

Legnagyobb arányban a kompótmeggyet keresik a fogyasztók, de az elmúlt években jelentősen fejlődött a fagyasztóipar is, egyre többször találhatunk joghurtokban, müzlikben, egyéb élelmiszerekben meggyből készült alapanyagokat. Számottevő a szeszipar és a friss fogyasztás, emellett az aszalványkészítés. A meggy gyulladáscsökkentő, immunerősítő, vízhajtó, méregtelenítő hatással bír. Védi a szívet, az érfalakat, segíti az emésztést. Sokan tartják úgy, hogy a magyar gyümölcsnek nincs párja.

„Azt kell mondanom, hogy ilyen fajta összetételben – mint a magyar meggyültetvények vannak – sehol nincs (ilyen meggy). Mindig emlegetjük a szakmai rendezvényeken, hogy a magyar meggyfajták unicum jellegűek, méretben, fogyaszthatóságban, hiszen harmonikusan savas- édes ízük van, nem olyan savanyúak, mint a német, vagy a szerb, vagy az amerikai fajta kör” – tette hozzá Takács Ferenc.

A gazdák az érdi bőtermő fajtával kezdik a betakarítást. A csökkent munkaerőt fejlett technológiai eszközökkel helyettesítik. A rázógépek gyorsan és hatékonyan dolgoznak, a gyümölcsök megtartják formáikat, minőségüket, ízüket. Takács Ferenc szerint a hazai meggytermesztők a technológiával jól ellátottak, időben befejezik a szüretet.