Megérkezett hazánkba az első kínai vakcinaszállítmány

Megérkezett hazánkba Pekingből az első kínai vakcinaszállítmány. Most 550 ezer adag oltóanyag érkezett, amely 275 ezer ember oltására lesz elegendő. A magyar állam repülőgépe még hétfőn indult el Kínába a szállítmányért – hangzott el az M1 Híradójában.

A repülőgép 84 hűtőkontérben hozta hazánkba a kínai koronavírus elleni vakcinákat. A Sinopharm nevű oltóanyag először a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz kerül, ahol még néhány vizsgálatot elvégeznek, és majd ezután kezdődhet vele az oltást.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán tette közé, hogy landolt a vakcinákat szállító repülőgép hazánkban.

A kínai vakcina már az ötödik olyan oltóanyag amely engedélyt kapott itthon.

Az országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: Ez a védőoltás egy régi, bevált és ismert technológia, tartalmazza a teljes vírust, elölt, inaktivált formában, így betegséget nem tud okozni, ugyanakkor kiváltja a teljes immunreakciót.

Müller Cecília hozzátette: a kínai oltást azért is várják, mert sokkal egyszerűbben kezelhető, mint más hasonló vakcinák, átlagos hűtőszekrényben, 2–8 fokos hőmérsékleten, hosszú ideig tárolható.

 

Forrás: hirado.hu