Megérkezett a város karácsonyfája
Fotó: Trifonov Éva

Szerdán elhelyezték a Kossuth téren a város karácsonyfáját. A terebélyes nordmann fenyő 15 méter magas, igazi ékessége lehet a nyíregyházi adventi időszaknak. A felajánló idén egy borbányai lakos, 25 éven át gondozta a fát.

Elkezdték a feljebb gallyazást, majd a törzset arra a méretre faragták, mely a Kossuth téri befogadó csőben elfér. Ezek voltak a fa kivágásának első mozzanatai. A tűzoltóság és a NYÍRVV munkatársai egy daruhoz rögzítették a fenyőt. Ez egy speciális eljárás, ügyelni kellett a ház előtti vezetékekre, valamint a trélerre való fektetés folyamatára, ugyanis ekkor akár sérülhet is a növény. A munkálatok sikeresek voltak, így a városközpontban csaknem eredeti állapotában, teljes pompájában díszeleghet a karácsonyfa.

„Ennek a fának a kiválasztása idén rendhagyó volt. Az Urbin család már májusban megkereste társaságunkat. A fa gyönyörű, nem volt kérdés, hogy ezt válasszuk, nem is hirdettünk idén fenyőkeresést. Ez egy nordmann fenyő, nem is emlékszem, mikor volt ilyen utoljára a Kossuth téren. A fa magáért beszél” – nyilatkozta Kovalecz Róbert, a NYÍRVV Nonprofit Kft. piac és vásártér üzemeltetési irodavezetője.

25 év után váltak meg tőle

A felajánló borbányai lakos kertjét 25 éve díszítette a fenyőfa, csaknem az építkezéssel egyidőben ültették el. A tulajdonos elérzékenyült a munkálatok során, de mint mondta, ezt a lépést már ideje volt megtenniük.

„Évek óta érlelődik bennünk ez a gondolat. Előkertben van és kinőtte magát. Jól érezte magát, évről évre gyarapodott. Régóta gondolkodtunk, hogy meg kell hozni ezt a döntést, de aztán mindig meggondoltuk magunkat. De most már nagyon nagy, számításba vettük a nyári extrém időjárást, viharokat, szélviharokat, nehogy baleset történjen. Így fájó szívvel, de úgy döntöttünk, hogy megválunk ettől a szép fától” – emlékezett vissza Urbin István, a felajánló.

Nagy megtiszteltetés a borbányaiaknak

A szomszédok és a járókelők csodálkozva figyelték a kivágási munkálatokat, valóban nem mindennapi látványt nyújtott a 15 méteres fenyő magasba emelése. Az elmúlt években voltak már felajánlások Borbányáról, idén innen kerül ki a város karácsonyfája.

"Nagy megtiszteltetés, hogy Borbánya adja ebben az évben a fenyőfát, melyet köszönünk a felajánló lakosnak. Az ő fája a nyíregyházi karácsonyi ünnepségsorozatot, a Kossuth teret fogja díszíteni. Egy igazi ékköve lesz a borbányai fenyő a városnak” – mondta el Bajnay Kornél önkormányzati képviselő.

Már megcsodálható a fenyő

A nap folyamán a kivágott fenyő megérkezett a Kossuth térre, jelezve, hogy Nyíregyháza már az adventi időszakra készül. Felállítása a tervek szerint zajlott, így városunk karácsonyfája – egyelőre díszek nélkül – már megtekinthető a főtéren, egészen vízkeresztig.

Kapcsolódó galéria

Megérkezett a város karácsonyfája a Kossuth térre