Megemlékezés a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szervezett rendezvény célja a figyelemfelhívás volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából 2019. november 25-én megemlékezést szervezett Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Konferenciatermében a szociális jelzőrendszer tagjai részére. A rendezvényen elsőként Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója mutatta be a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak segítésére létrejött ellátórendszer működését, és feladatait, majd Nagy Adrienn klinikai szakpszichológus tartott a kötődés és bántalmazás témakörében előadást.

A témanapon De Coll Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat Emberkereskedelem Elleni Küzdelem programjának vezetője beszámolt arról, hogy több mint 10 éve elkötelezetten küzdenek az emberkereskedelem ellen. Egy megtörtént esetet kapcsán mutatta be a Baptista Szeretetszolgálat komplex segítségnyújtásának lehetőségeit. Solt Ágnes, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa pedig a családon belüli erőszak és a rendszer válaszai című prezentációját mutatta be a jelenlévőknek. A szervezők a rendezvény kezdete előtt a résztvevőknek jelképesen egy fehér szalagot adtak át, mellyel céljuk az volt, hogy még inkább ráirányítsák a figyelmet az erőszakot elszenvedett nőkre.

A megemlékezés részeként valamennyi iskolai bűnmegelőzési tanácsadó a számára kijelölt oktatási intézményekben tartott előadásokat a hozzátartozók közötti erőszak témakörében, a bántalmazás fajtáira helyezve a fő hangsúlyt. A tapasztalatok szerint Magyarországon az áldozatok sokszor nem tudják, hogy hova, kihez fordulhatnak segítségül. A világnap egyik legfontosabb üzenete, hogy ne legyünk közömbösek a környezetünkben élőkkel szemben, szükség esetén érdekükben merjünk, tudjunk segítséget kérni a rendőrségtől vagy egyéb segélyszervezettől.

 

Forrás: police.hu