Megélénkült a kereslet az új lakások és a kertes lakóingatlanok iránt
Megélénkült a kereslet az új lakások és a kertes lakóingatlanok iránt

Lassult, de még így is meglepően jól teljesít a hazai építőipar. Az ágazatot egyfajta válság-indikátorként kezelik a közgazdászok, ha jön a baj, többnyire itt jelenik meg először a visszaesés, ezért most, amikor több területen kétszámjegyű zsugorodás várható, az áprilisi, a tavalyi év azonos időszakához viszonyított 2,1 százalékos csökkenés kifejezetten jó eredmény.  Az építőipart húzza a kereslet is, június első két hetében az eladásra hirdetett új lakóingatlanok iránti érdeklődés 28 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az építőipar teljesítménye 2,1 százalékkal csökkent áprilisban az előző év azonos időszakához képest. Látva az elmúlt hetek gazdasági adatait, ez a két százalék körüli mínusz igencsak kedvezőnek tűnik, főleg annak fényében, hogy a megkötött új szerződések volumene emelkedett a mélypontnak számító márciushoz képest. Bár az építőiparnak csupán egy szeletét jelenti a lakásépítés, jó jel lehet, hogy megindult a kereslet a lakóingatlanok után is, a tervezett rozsdaövezeti lakásépítési program pedig további segítséget jelenthet az ágazatnak.

Az év első négy hónapjában csak 0,7 százalékkal esett vissza az építőipar teljesítménye

„A nagy ijedtség után, amit a járványügyi helyzet az elmúlt hónapokban okozott, ennek a 2,1 százalékos csökkenésnek lehet örülni. Már a tavalyi év végén is számítottunk egy minimális visszaesésre, mivel a rendelésállomány már az év második felében is elkezdett csökkenni” – mondta Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Hozzátette: bár az előző év azonos időszakához képest áprilisban 2,1 százalékos a csökkenés, ha a tavalyi és idei év első négy hónapját nézzük, akkor csak 0,7 százalékkal mérséklődött az építőipar teljesítménye.

Ezt azzal magyarázta, hogy az ágazat 2020 első négy hónapjában az előző évi szerződéseit igyekezett teljesíteni. A cégek minden egészségügyi intézkedést megtettek, így jó ütemben, járványos megbetegedéses eset nélkül tudtak dolgozni. Egyedül az épületépítéseknél, lakásépítéseknél vannak kisebb határidőcsúszások, mivel ezek esetében sok féle szakmának kell az óvintézkedéseket betartva, kisebb csoportokban, egymástól elkülönítve dolgoznia.

A lakásépítések terén a vártnál valószínűleg mérsékeltebb lesz a visszaesés

Ha az építőipari teljesítmény épületépítési ágazatát vesszük alapul, akkor ott még 1,5 százaléknál is kevesebb volt a csökkenés. Ebből is látszik, hogy az építőipar egy „nagyon strapabíró” ágazat, és stabil pontját jelenti az egész gazdaságnak – emelte ki Balogh László az Ingatlan.com vezető elemzője.

Hozzátette: a lakásépítések terén valószínűleg nem lesz akkora visszaesés, mint amitől sokan féltek. A keresletben a várakozásoknak megfelelően március-április környékén bekövetkezett a mélypont, ami azt jelentette, hogy a használt és az új lakások iránti érdeklődések a koronavírust megelőző állapothoz képest 30–40 százalékkal csökkentek, viszont májusra ez szinte teljesen kiegyenlítődött,

júniusban pedig a kereslet az új építésű lakásokra már háromszorosa volt a mélypontnak, és még a tavalyi szintet is körülbelül 25–27 százalékkal haladta meg.

Balogh László elmondta, hogy a kijárási korlátozások alatt az érdeklődők nem tudták személyesen megtekinteni a lakóingatlanokat, ami a használtlakás-piacon természetes módon visszaesést okozott. Az érdeklődések mellett az eladási hajlandóság is csökkent a járvány időszakában, és bár a piac kiheverte ezt a sokkhatást, ebből adódóan az adás-vételek számában is 30-40 százalékos visszaesést várnak.

A kifutó ötszázalékos áfa csökkenti a rendelésállományt, de ösztönzi a keresletet

Koji László kiemelte: a lakások esetében nagyon érdekes folyamat észlelhető, mivel a most kivitelezés alatt lévő lakások szinte mindegyike még öt százalékos áfával készül. A tavalyi 21 400 új építésű lakással szemben idén körülbelül 25 ezer megépítésére, használatba adására készülnek az év végéig, viszont a rendelésállomány drasztikusan csökkent.

Az idén már csak olyan bejelentések és jogerős építési engedélyek láttak napvilágot, melyet 27 százalékos áfával kell kivitelezniük.

Itt 35–40 százalékkal kisebb a rendelésállomány, mint az egy évvel korábbi, míg az ÉVOSZ becslése szerint június közepén a teljes ágazat rendelésállománya 18 százalékkal lehet kisebb az előző évi adatokhoz képest – tette hozzá.

Az Ingatlan.com vezető elemzője szerint a kifutó ötszázalékos áfa biztos, hogy nagy ösztönző erő a kereslet számára. Emellett még fontos, keveset említett hatásként említette azt, hogy a 2020-ban átadott új lakások még a jelenlegi energetikai előírásoknak megfelelően kaphatnak használatbavételi engedélyt, míg a 2021-en átadandó új ingatlanoknak sokkal szigorúbb energetikai feltételeknek kell megfelelniük. Ez nyilvánvalóan drágulást jelenthet a lakásárakban, hiszen korszerűbb, energiahatékony, viszont költségesebb módon épülhetnek meg.

 

A 2020-as év bizonyos szempontból az új lakások éve lehet

– jelentette ki Balogh László.

Hozzátette: ez nem csak az értékesítésre épülő lakóingatlanokra vonatkozik, hanem azokra a saját célra épülő, főként családi házakra is, amik iránt igencsak nagy az igény, hiszen mindenki, aki az elmúlt két-három hónapban a négy fal közt töltötte az idejét, biztosan egészen másképp tekint azokra az ingatlanokra, amelyek rendelkeznek egy kis kertterülettel.

„Ezt látjuk a kereslet eltolódásában is. Tavaly január és június között az új építésű ingatlanok között 62 százalék volt a lakások iránti kereslet, ami most már 51 százalékra csökkent vissza” – fogalmazott az elemző.

 

hirado.hu