Megegyeztek a léalma árában

Az almatermelő gazdák a vajai Döhler Vaja Kft. után szerdán megegyeztek az Austria Juice Kft.-vel, később pedig a többi feldolgozóval is a kilónkénti 20 forintos léalma-árban. Így közel három hét után véget értek a demonstrációk, megkezdődhet a beszállítás a megye feldolgozóüzemeibe.


A szabolcsi almatermelők azután kezdtek félpályás útlezárásokba és demonstrációkba, hogy az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. augusztus elején kilogrammonként 13 forintra hirdette meg az ipari alma átvételi árát. A gazdák szerint ez az ár rendkívül alacsony, a tüntetésekkel azt akarták elérni, hogy a feldolgozók legalább 25 forintra emeljék fel a léalma árát.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Kedden az almatermesztők a vajai Döhler Kft. feldolgozóüzemével megállapodtak a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról, majd szerdán ugyanerre az árra igent mondott a legnagyobb felvásárló Austria Juice Kft. is. Ez azt jelentette, hogy a többi feldolgozó követi az ármegállapodást. Így közel három hét után véget értek a demonstrációk, megkezdődhet a beszállítás a megye feldolgozóüzemeibe.

3,5 milliárd marad a gazdák zsebében

Bakti János, a demonstráció főszervezője a megyeházán tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kompromisszumos megoldásban mindkét fél engedett, ez a biztonságos betakarítás érdekében született. Rámutatott, hogy a most kialkudott ár 54 százalékos pluszt jelent. 500 ezer tonna ipari alma értékesítésénél ezzel összesen 3,5 milliárd forint marad a gazdák zsebében.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A sajtótájékoztatón elhangzott, a közel három hetes harc sikerrel zárult, a megyei almatermelők komoly szervezőerőről és együttműködésről tettek tanúbizonyságot. Megköszönték, hogy a tárgyalások során melléjük állt az agrártárca, az agrárkamara, a Magosz, a Kormányhivatal és a térség országgyűlési képviselői is segítették a megállapodást.


Szoboszlai Tibor