Még mindig tart a harc a vérszívók ellen – Százezer hektáron permeteznek a héten

Ezen a héten 283 településen és kilenc budapesti kerületben (III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., XXIII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek összesen százezer hektárt terveznek kezelni.


A múlt héten a hőség és a helyenként kialakult viharos időjárás miatt több településen is el kellett halasztani a tervezett munkálatokat. Tolna megyében és a Tisza-tó környékén földi gyérítés volt, továbbá néhány településen lezajlottak a korábban elmaradt kezelések. Békés és Csongrád megyében, valamint Budapesten voltak pótlólagos munkálatok.

A héten is lesznek pótló kezelések, permeteznek majd a Dráva mentén, Vas megyében, Szolnok környékén, a Csepel-szigeten és a Velencei-tó térségében is. A pótlásokon kívül légi és földi kezeléseket terveznek a Balatonnál, a Dunakanyarban, Budapesten és Dunaújváros térségében.

A meleg és esős idők váltakozása kedvez a szúnyogok szaporodásának, azonban ezen a héten is előfordulhat, hogy a hőség miatt egyes kezeléseket el kell halasztani.

Ennek oka, hogy a szúnyogok aktivitása ilyen melegben a későbbi órákra tolódik, a repülésbiztonsági szabályok miatt viszont repülőről csak napnyugtáig lehet permetezni. Az elmaradt gyérítések pótlására a hőség enyhülése után kerülhet sor.

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés 16 hete zajlik, eddig 968 települést és Budapest kilenc kerületét érintette, összesen 550 ezer hektáron permeteztek a szakemberek.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.


Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Lászlóné Tóth Marianna