Medvés könyv bemutató a könyvtárban - ma van a Nemzetközi Gyermekkönyvnap

1967 óta április 2-a vagyis Hans Christian Andersen születésnapja a Nemzetközi Gyermekkönyvnap. A könyvnapi események célja hogy olvasásra bátorítsa a gyerekeket és felhívja a figyelmet a gyermekirodalomra. Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Könyvtárban megismerkedhettek a kicsik a Nyíregyházi Állatpark ismeretterjesztő mesekönyvének - A Medvés Könyvnek- a szereplőivel egy író-olvasó találkozón. A gyerekek nagyon szeretik az Állatokat, és mindenkinek van saját kedvence. Szinte nincs olyan, akinek ne lenne otthon plüssmackója. A Medvés Könyv létrehozásának egyik fő célja az volt, hogy a kisiskolások minél többet tudjanak meg az állatokról.

- A Nyíregyházi Állatparknak nagyon fontos a gyerekek szemléletformálása, és abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy három medvefajt is bemutat a nyolc létezőből. Szerettük volna ha látják, hogy nem csak jegesmedve, barnamedve és óriáspanda él a világon, hanem számtalan különleges, nagymancsos ragadozó is. Soós Noémi grafikus kolléganőm segítségével a kötetben játékosan mutatjuk be a különböző medvefajokat – mondta Révészné Petró Zsuzsa szerző.

A kötet néhány hónapja készült el, és nagy sikert aratott határon túl is. Romániába, Csehországba és Franciaországba is eljutott az angol nyelvű változat, és jelenleg készül a német fordítás is. Egy cseh önkéntes vállalta, hogy saját anyanyelvére is lefordítja, akkora tetszést aratott. A meséskönyv mellett most egy egyetemi jegyzet készítésébe fogtak a szerzők a barnamedvék tartástechnológiájáról. Az is biztos, hogy a mesekönyvnek lesz folytatása, az Állatpark folyamatos inspirációt jelent, és rövidesen eldöntik, melyik állatról készüljön legközelebb rajzos kötet.