Mediterrán ciklon hoz havat, havas esőt, esőt

Ismét csapadékosra fordul időjárásunk, délnyugat felől szerda hajnalban ugyanis egy mediterrán ciklon éri el térségünket. A legfrissebb számítások szerint az Alpokalján havazás, máshol a kezdeti havas esőt, helyenként ónos esőt követően egyre inkább eső, zápor várható, a Bakony és az Északi-középhegység magasabb csúcsain maradhat a vegyes halmazállapot. Feltámad a keletire-északkeletire forduló szél. A hajnal még fagyos lesz, délután a Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északnyugatra -1, +4, attól délkeletre 5-11 fok várható.

Nyugaton akár 10 centiméter hó is hullhat

A csapadékos időjárás csütörtökön is folytatódik. Mivel a magasban hidegebb levegő áramlik majd fölénk, így a Dunántúlon és a hegyekben egyre inkább havazni fog. Késő délutántól, estétől a Dunától keletre is havas eső válthatja fel az esőt, igaz ekkor már egyre inkább kelet, északkelet felé szorul vissza a csapadék.

Csütörtök estig az Alpokalján előreláthatólag vastagabb hótakaró is kialakulhat, helyenként akár több, mint 10 cm is hullhat. A Dunántúlon megerősödhet az északnyugatira forduló szél, így főként a magasabban fekvő részeken hófúvás sem kizárt. Délután 0 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

Szárazabb, nem túl hideg folytatás

Pénteken nyugat felől már csökken a felhőzet, a Dunántúlon több órára kisüt a nap, keleten, északkeleten azonban még sok lesz a felhő, és ott kisebb havas eső, hószállingózás is előfordulhat. A szél mérséklődik, már csak északkeleten és néhol a Dunántúlon lehet egy-egy élénk lökés. Hajnalban a derültebb, vastagabb hóval borított nyugati országrészben -8, -10 fokig is hűlhet a levegő, napközben 1-7 fokra van kilátás.

Hétvégén változóan-erősen felhős időre van kilátás hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, reggelente pára-és ködfoltokkal, számottevő csapadék nélkül. Élénk, főként vasárnap a Dunántúlon erős lehet az északi-északnyugati szél. Éjszakánként szinte mindenhol fagyni fog - a derült, havas részeken továbbra is előfordulhat -8, -10 fok -, napközben a legtöbb helyen 5 fok közelébe melegszik a levegő, a vastagabb hóval fedett tájakon azonban alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

 

Forrás: idokep.hu

Fotó: Szarka Lajos