MÁZS A púpos szerepében - Két karddal fog vívni
MÁZS A púpos szerepében

Akik évek óta látogatják Nyíregyházán a színházi előadásokat, sok felejthetetlen emléket őriznek olyan produkciókról, amelyekben a Benczúr téri teátrumban szerepelt MÁZS, elég csak a Rémségek kicsiny boltjára, az Anconai szerelmesekre vagy a Musicalek MÁZS-képpen koncertre utalni.

Az itteni kollégáimmal együtt hoztuk létre hajdan a NapFolt Produkciót, amelynek egyik nagysikerű előadása volt a Rémségek kicsiny boltja

– emlékszik vissza a pályáját a Móricz Zsigmond Színházban kezdő művész.

Abban az időszakban ismertem meg Venyige Sándort, aki most a Veres1 Színház igazgatója. Õ kért fel egyéb szerepek mellett arra is, hogy játsszam el a Csoportterápiában Lajost. A zenés vígjáték rendezésére én is javasoltam neki Tasnádi Csabát, aki színházigazgatóm volt a Móricz Zsigmond Színházban, s a jó kapcsolat köztünk azóta is megmaradt. Ráadásként az előadásban játszik Krajnik-Balogh Gábor is, aki hajdan ösztönzésemre kezdett el színészettel foglalkozni Nyíregyházán. Azóta több színházban játszik, tagja a Magyarock Dalszínháznak. A Csoportterápiát július 19-én mutatjuk be a Rózsakertben. Bolba Tamás, Szente Vajk és Galambos Attila művében három férfi és három nő érkezik csoportterápiára. Nagyon humoros, ámbár néha megríkató, elgondolkodtató az előadás, ami arra akarja felhívni az emberek figyelmét: bárkivel megtörténhet, hogy lelki segítségre szorul; az értékeinket meg kell őrizni, s másokat is erre biztatni.

 

Két karddal fog vívni

Mint Árpád elmondta, az általa játszott középkorú férfi hipochonder, félénk, hazudozó, segítőkész. Mókás, hogy õ énekli a darabban az Utálom a musicaleket című dalt, holott pályája elsősorban ehhez a műfajhoz kötődik. A púpos, azaz Lagardere lovag történetével gyermekkorában szinte mindenki találkozott a Jean Marais főszereplésével forgatott film jóvoltából. A herceg halála előtt megtanítja egy kivédhetetlen vágásra a lovagot, aki elhatározza, hogy bosszút áll barátja gyilkosain, s felneveli annak árván maradt lányát. A szerelmi szál ebből a történetből sem maradhat ki, de ez maradjon titokban az előadásig! MÁZS megtisztelőnek tartja, hogy õ alakíthatja a címszereplőt. A Magyarock Dalszínház vezetői az ország különbözõ pontjairól kérnek fel remek művészeket az előadásokhoz. Július 26-án a Rózsakertben Csengeri Attila mellett fellép többek között Fésűs Nelly is Bakó Gábor és Vizeli Csaba rendezésében. Árpádnak vívnia is kell. Bár komoly szakmai segítséget kapott a próbák során Gyöngyösi Tamástól, de két karddal küzdeni hat ellenféllel nem akármilyen kihívás. Sajnos a sérülések sem teljesen kizárhatóak. MÁZS az Operettszínház tíz előadásában is játszik. Nemrég volt A Pendragon-legenda ősbemutatója, de szerepel majd a jövő évad első előadásában, a Csárdáskirálynőben is, amelyet Vidnyánszky Attila rendez. Most Lőrinc barát szerepére készül a Rómeó és Júliában, amelyben korábban Benvoliót alakította. Szeptemberben az Arénában mutatják be a musicalt, ami jövő nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán is szerepel.

Hogyan bírja mindezt energiával? – kérdeztem végül.

A szerelem tart életben

– felelte.