Március elseje nem csak tavasz első napja, több világnap is kapcsolódik a dátumhoz
Fotó: Illusztráció

Minden naphoz kapcsolódóan találhatunk érdekességeket az Országos Széchenyi Könyvtár digitális kalendáriumában, a Jeles Napokban.

A Jeles Napok összefoglalója alapján március elsejéhez több világnap is kapcsolódik. 

A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja

1954. március 1-jén az Egyesült Államok hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre a Bikini-szigeten. A Csendes-óceánon tevékenykedő Fukuru Maru japán halászhajó legénységét radioaktív sugárfertőzés érte. Az 1954-ben történt tragikus események emlékére 1964 óta Japánban nemzeti békenapot tartanak március 1-jén.

A polgári védelem világnapja

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak A polgári védelem világnapjának megrendezéséről. Magyarország is csatlakozott az akkori felhíváshoz. Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását. Világszerte látványos mentési gyakorlatokat rendeznek ezen a napon.

 

Forrás: Jeles Napok / OSZK