Március 18-án jár le a helyi adó fizetési határidő

Segítendő az önkéntes adófizetést, a Polgármesteri Hivatal Adóosztálya az elmúlt hetekben már kiküldte az „Adószámla Fizetési Értesítőket” minden adózónak, egyéni és társas vállalkozóknak és magánszemélyeknek egyaránt.

Idén 11.505 db értesítő került előállításra és kézbesítésre. Az értesítők tartalmazzák az adózó elmaradt tartozását és a 2024. I. félévre esedékes helyi adókat (építményadó, helyi iparűzési adóelőleg), valamint az esetleges késedelmi pótlékot, adóbírságot.

A 2024. I. félévre esedékes adók törvényes befizetési határideje március 15. napja, azonban a nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvége miatt a határidő az azt követő első hivatali munkanapon, március 18-án éjfélkor jár le.

Az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portál (https://ohp-20.asp.lgov.hu) a nap 24 órájában biztosítja minden adózónknak az aktuális adóegyenlegek pontos és részletes lekérdezését és az elektronikus adófizetést, így az ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező adózók a portált használva is megnézhetik folyószámla egyenlegüket és ott bankkártyával is fizethetnek. Emellett a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának Ügyfélcentrumban lévő ügyfélszolgálatán személyesen is tájékozódhatnak az ügyfelek adófizetési kötelezettségükről, egyeztethetik folyószámlájukat. Kizárólag a magánszemélyek az értesítők mellé csekket is kaptak, azonban, ha elhagyták, elrontották, csekket is az ügyfélszolgálaton kérhetnek. A bankszámlanyitásra kötelezett vállalkozások banki átutalással vagy elektronikus bankkártyás fizetéssel teljesíthetik adókötelezettségüket, így részükre csekk nem került előállításra.

Az adószámla-egyenleg a 2024. 02.20-ig lekönyvelt és előírt tételek feltüntetésével készült, így a jelzett időpontig előírt vagy jóváírt könyvelési tételek, illetőleg a lekönyvelt pénzforgalmi tételek (befizetések) jelennek meg az adószámlán.

Célszerű ezért a pontos fizetendő helyi adó összegekről - a 2024. március 18-i fizetési határidő előtt néhány nappal - az Elektronikus Önkormányzati Portálra belépve tájékozódni.

Az Adóosztály kéri az adózók együttműködését és a fizetési határidő betartását, mivel Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata kötelező és önként vállalt feladatainak ellátása, a város fejlődése, működőképessége megőrzése szempontjából elengedhetetlenül fontos a beérkező adóbevétel. Az önkormányzat ezért már most is köszönetét fejezi ki, hogy az adók pontos teljesítésével a fentiekhez hozzájárulnak.

Forrás: dr. Kása Brigitta, aljegyző, Nyíregyháza Megyei Jogú Város