Már van árvízvédelmi készültség
Az elmúlt 24 órában folytatódott a jeges árhullám levonulása a Tiszán. A folyó teljes magyarországi szakaszán I. fokú jég elleni védekezési készültséget vezettek be a vízügyi szakemberek, árvízvédelmi készültség jelenleg a Tisza felső szakaszán van érvényben. A folyónak egy nagyobb vízhullám tenne jót, akkor tudna biztonsággal a felszínén felgyülemlett jég továbbvonulni.

A hirtelen jött felmelegedés, a Kárpátokból megindult hótömeg és az esős időjárás miatt az elmúlt hétvégén áradás kezdődött meg a Tiszán, amely a folyó felső szakaszán intenzív jégzajlást eredményezett. Szombaton az esti órákban Vásárosnaménynál, vasárnap pedig Tiszamogyorósnál 100 száz százalékos jégzajlás volt, ami azt jelenti, hogy a folyó teljes szélességében 13 kilométer hosszan jégtáblák úsztak a hordalékkal együtt. Ilyen természeti jelenség ebben a térségben utoljára 1985-ben volt az ott élők szerint. Ez a hatalmas mennyiségű jég Tiszaszentmártonnál összetorlódott, akadályt alakított ki és megemelte a vízszintet, de hétfőn ez is megindult, kedden Győröcske és Zsurk között járt a jeges áramlat. Ez visszaduzzasztja vízállást, a záhonyi vízmércén másodfokú vízszint közeli értékeket mértek a szakemberek.

– A vásárosnaményi és a tivadari víztállás tovább emelkedett, másodfokú árvízvédelmi készültség szintjén van, így ma reggel hét órától elrendeltük Vásárosnamény és Szabolcsveresmart között a Tisza jobb és bal partján az első fokú árvízvédelmi készültséget. Ezzel együtt a Kraszna és a Szamos védvonalain, Tunyogmatolcs, illetve Ópályi alatti szakaszokon az elsőfokú árvízvédelmi készültséget is – mondta Dajka István, a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály vezetője.

A Szamoson és a Tiszán a jégvédekezés továbbra is érvényben van, ezeken a szakaszokon már a töltéseket is elérte az ár, ezért ott is 24 órás figyelőszolgálatokat működtetnek és a zsilipeket különös gonddal nézik. A szakemberek szerint nagy baj nincs, de a vízhozamtól is függ az, hogyan alakul a folyók vízszintje. Amennyiben jelentősebb vízhozam érné el a Tiszát, megindulna rajta a jég és elhagyná a Felső-Tisza vidékét. Kritikus terület jelenleg Záhony téréségben található, a szakemberek ott várják, mi történik majd a feltorlódott jéggel. Hogy tragédia ne alakuljon ki a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a megye folyóit, értékelik a helyzetet, szükség esetén pedig bevetik azokat a jégtörő hajókat, amelyek Tokajban állomásoznak. Tiszabercel és Nagyhalász térségében hétfő délután I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Felső-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Az ott kialakult belvizet a tiszaberceli szivattyútelep két gépegységével emelik át a Tiszába.

Mikita Eszter