Már több mint 2800 hatósági házi karantént rendeltek el – Felelőtlenség nem betartani!

A koronavírus-járvány elleni rendkívüli intézkedések végrehajtása folyamatos, zajlik a határellenőrzés is. Az átutazó forgalom szempontjából pedig csak azok léphetnek be, akiknek az országon át történő akadálytalan áthaladása biztosított - jelentette ki Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

Ismertette: március 12-től kedd éjfélig 2817 hatósági házi karantént rendeltek el, és 5094 olyan ellenőrzést végeztek, amelynek során a hatósági házi karantén szabályainak megtartását vizsgálták. Azok, akik nem tartják be a hatóság által elrendelt karantént, azok szankciókra számíthatnak és egyúttal súlyos felelőtlenséget követnek el, mert pont az ilyen felelőtlen viselkedés miatt fertőzhetnek meg másokat és így gyorsulhat a járvány terjedése.

Ellenőrizték a kereskedelmi intézmények nyitva tartását korlátozó intézkedések betartását is, az önkéntes jogkövetés túlsúlyban van, de hét személlyel szemben már 350 ezer forint értékben szabtak ki bírságot a szabályok megszegése miatt. Folytatják a kereskedelmi egységek ellenőrzését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segít ebben.

Folyamatosan monitorozzák azt is, hogy a vírus helyzetét kihasználva kik azok, aki meg akarják károsítani a magyar embereket. Meg kívánják gátolni, hogy valaki hasznot húzzon ebből a rendkívüli helyzetből. Fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket tartanak, továbbá azt is vizsgálják, hogy a kereskedők által kínált termékek alkalmasak-e arra, amire eladják a vevőknek, azt meg kívánják gátolni, hogy bárki hasznot húzzon az állampolgárok szorult helyzetéből.

Jelen körülmények között a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyar állampolgárok ellátását biztosítsák. Ismertette ennek többek közt a teherforgalom biztosítása érdekében is szükség volt, hogy Magyarországon is biztosított legyen a lakosság ellátása. Jelenleg Hegyeshalomnál egy óra alá csökkent a várakozás, továbbá Kópházán és Rábafüzesnél is megindították a teherforgalmat. Az országon belül a teherforgalom zavartalan - tette hozzá. Az akadálytalan teherforgalom az egyik záloga a lakosság ellátásához. Hangsúlyozta: az áruellátás folyamatos, a belföldi közlekedést nem korlátozzák semmilyen formában, másrészt a külföldről érkező teherforgalom is zavartalan.

Beszámolt arról is, hogy a határon igyekeznek humanitárius módon eljárni, ugyanakkor a román és bolgár állampolgároknak biztosított áthaladási lehetőség azzal a káros következménnyel járt, hogy minden olyan román és bolgár állampolgár, aki gyorsan haza szeretett volna jutni, az Hegyeshalomhoz ment és 29 kilométeres kocsisor torlódott fel az osztrák oldalon. Folyamatos kormányzati és rendészeti egyeztetés zajlott a környező országokkal, ennek következtében meg tudták indítani a Szerbiába, Romániába, Bulgáriába tartó tranzit átmenő- és a személyforgalmat.

Újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte: az operatív törzs nem tett javaslatot egyelőre a kormánynak a koronavírus terjedése miatt kijárási tilalomra vagy települések lezárására, de elképzelhetőnek nevezte, hogy eljön ennek az ideje. Leszögezte: nagyon alapos modellezés és számítások szükségesek egy ilyen intézkedéshez.

Rendkívüli kormányintézkedések: határellenőrzés, beutazási tilalom, hatósági házi karantén, a linken olvashatóak bővebb információk: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/rendkivuli-kormanyintezkedesek-hatarellenorzes-beutazasi-tilalom-hatosagi-hazi-karanten

Ezért fontos a hatósági házi karantén bevezetése és betartása. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa

 

Forrás: koronavirus.gov.hu