Már restaurálják az evangélikus nagytemplomot - Karácsonyra teljesen megújulhat a belseje
Már restaurálják az evangélikus nagytemplomot - Karácsonyra teljesen megújulhat a belseje

A díszítőfestők munkájuk háromnegyed részén már túl vannak, december végére teljesen megújul az evangélikus nagytemplom Nyíregyházán. A kormány 650 millió forinttal támogatta a beruházást, melynek köszönhetően nemcsak a nagytemplom belseje szépül meg. A Széna téri kistemplom például új padokat kapott, a Luther téri gyülekezeti ház pedig teljes körű, külső-belső felújításon, átalakításon és bővítésen esett át. Az utóbbi beruházások bruttó 250 millió forintba kerültek. A nagytemplomra szánt támogatást, bruttó 330 millió forintot elsősorban a templom belsejének felújítására fordítják – tudtuk meg dr. Kovács László Attilától, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkészétől.

Mivel az evangélikus nagytemplom Nyíregyháza legrégebbi műemlék épülete, így a költségek jelentős részét a restaurálási munkálatok teszik ki – magyarázta az igazgatólelkész. Ez érinti a belső díszítőfestést, a karzat mellvédjén végig futó díszítő fém rácsokat, az oltár körüli rekesztőrácsot, az oltárt, a szószéket és orgonaszekrényt, valamint kívül a nyílászárók körüli kőkereteket is. Ezen kívül megvalósul az elektromos hálózat és egyéb vezetékek teljes felújítása és elrejtése, az emeleti szinten a nyílászárók cseréje, a padok, szélfogók javítása és újrafestése, illetve a padfűtés kiegészítése, hatékonyabbá tétele is.

Izgalmas feladatok

– A munkálatok a pandémia miatt lassan, de jó ütemben haladnak. A legizgalmasabb tenni való a bordaívek és boltívek repedéseinek úgynevezett „falvarrással” való eltüntetése volt. A díszítőfestők munkájuk háromnegyed részén már túl vannak. A fémrestaurátor is végére járt feladatának. A kábelek cseréje és elrejtése is megtörtént. Jó reménység szerint karácsonykor már megcsodálhatjuk a felújított templombelsőt a maga teljes szépségében.

Kisegítették őket a testvérfelekezetek

Bár a munkálatok már tavaly év végén elkezdődtek, a templomot még használni tudták március közepéig, mígnem a járvány miatt végül online istentiszteletek tartására kényszerültek. A veszélyhelyzet feloldása után azonban már nem volt lehetőségük nagytemplomi istentiszteletre, hiszen a templom teljes egészében fel volt állványozva, így a felújított gyülekezeti házban tartották a központi istentiszteleteket.

– A legnagyobb gondot az esküvők okozták. Hála Istennek, ha kisebb létszámmal is, de helyet tudtunk adni az esküvőknek a kisebb templomainkban és imaházainkban, és nem egyszer testvérfelekezeteink segítettek ki, adták át templomukat erre a célra.

Online istentiszteletet tartanak

A Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség a járvány fokozódása miatt vasárnaponként most ismét online istentiszteleteket tart, de az előre bejelentett esküvőket, keresztelőket megtartják korlátozott létszámmal bármelyik istentiszteleti helyükön – kivéve a nagytemplomot.

– Istennek adunk hálát azért, hogy templomunk felújítását megérhettük, és reménykedünk abban, hogy a járvány és a felújítási munkálatok miatt korlátozott gyülekezeti élet újraéledését ösztönözni fogja a karácsonyra megszépülő templombelső. Élő kövek nélkül a legszebb templom is értelmét veszíti.