Már háromszázan igényeltek házhoz menő lomtalanítást Nyíregyházán!
Már háromszázan igényeltek házhoz menő lomtalanítást Nyíregyházán!

Nyíregyházán minden évben hagyomány volt, hogy a lakosok április egy kijelölt szombatján a lomtalanítási táblával ellátott helyekre, illetve a családi házban élők az ingatlanuk elé kihelyezhették lomjaikat, és azokat az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. elszállította. Idén azonban változott a rendszer: nem lehet a közterületekre a lomokat lerakni; a szolgáltató munkatársai az egyéni igényekhez igazodva, előre egyeztetett időpontban szállítják el azokat. Megyei szinten az újraindult lomtalanítástól eddig 300 regisztráció érkezett a társasághoz, ebből Nyíregyházát érintő 180.

A lomtalanításra való bejelentkezés idén március elsejével indult el, de aztán azt a járványügyi helyzet miatt leállították, majd június 15-étõl újraindították. A megye lakosainak tehát ekkortól van lehetőségük újra regisztrálni az áthelyezett lomtalanítási időpontokra. A bejelentkezést július 31-éig tehetik meg az alábbi elérhetőségek egyikén:

•         honlapon: www.eakhulladek.hu/ugyfelszolgalat/telepulesek menüpont alatt a vevőkód megadását követően a településnél megjelölt időpontokra regisztrálva,

•         e-mailben: lomtalanitas2020@eakhulladek.hu címen,

•         telefonon: az ÉAK Nonprofit Kft. lomtalanítás-bejelentő telefonos ügyfélvonalán, 06-42/594-531,

•         személyesen: a 4400 Nyíregyháza, Bokréta utca 22. szám alatti központi telephelyen.

A lomtalanítás körzetenként változó időpontban történik. Minden körzetben 3 időpontból tudnak a városlakók választani, ezekből egy minden esetben hétvégére esik. A tényleges lomtalanítási időpont meghatározása pedig a belső járattervek figyelembevételével történik.

Július 31-e után valósul meg

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a szolgáltatás során a lom maximális mennyisége ingatlanonként együttesen 2 köbméter lehet és ezek kizárólag az ingatlan telekhatárán belül (kapun belül) helyezhetők el. 

Jelenleg a regisztráció időszaka zajlik, egészen július 31-éig. A tényleges lomtalanítás tehát ezen időszak után valósul meg, előre meghatározott napon.

Az elszállított lom hulladék a Regionális Hulladékkezelő Központokba kerül, ahol műszaki védelemmel rendelkező depóniában ártalmatlanítják.

Bármikor leadhatják

A házhoz menő lomtalanításon túl a városlakóknak természetesen más lehetőségük is van arra, hogy megszabaduljanak feleslegessé vált holmijaiktól:

– Igénybe tudják venni a társaság hulladékudvarait (Nyh., Kerék u. 1. és Korányi u. 3.) a megfelelő szabályok betartása mellett (pl.: rendelkeznek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződéssel, azaz fizetnek hulladékszállítási díjat stb.). Itt csak háztartási mennyiségben adhatnak át hulladékot.

– Leadható a feleslegessé vált, de még használható lom az Újrahasználati és Tájékoztató Központban (Nyh., Kerék u. 1.) is térítésmentesen, így más még tudja használni, nem válik belőle hulladék.

A Regionális Hulladékkezelő Központba is beszállítható kezelési díj megfizetése mellett, illetve elszállítását az ingatlantulajdonosok külön szolgáltatásként is tudják igényelni.                                       

 

Lomtalanításkor átadható hulladék:

• bútorok (asztal, szék, szekrény, ágy, szőnyeg, matrac stb.) szétszerelt, mozgatható állapotban,

• műanyag medence, játékok, textil, ruhanemű zsákolt, dobozolt, kötegelt állapotban,

• háztartásonként maximum 4 db személygépkocsi-, kerékpár-, illetve motorkerékpár-gumi.