Már csak egy napig lehet jelentkezni a Magyar Közút szemétgyűjtési akciójára
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. április 29-én indítja szemétgyűjtési akcióját „Jobb, ha el se dobod!

Az akcióhoz 2019. április 17-ig várják az önkéntesek csatlakozását online, a http://internet.kozut.hu/szemetszedes/ oldalon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 mérnöksége a szemétszedési tevékenységük során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. A társaság tavaly 60 ezer órát fordított szemétszedésre, mérnökségenként átlagosan 637 órát, azaz több mint két és fél hónapnyi időt töltött a szemétszedéssel. Az akcióval a társaság célja, hogy már rövid távon is érezhető szemléletváltozást érjen el a lakosság körében, ugyanis csak idén mintegy 1,5 milliárd forintot költ el a szemétszedési munkákra, melynek döntő többségét az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtése és elszállítása tesz ki.  Ez az összeg elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére vagy két biztonságosabb körforgalmú csomópont építésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Föld Napjához kapcsolódóan, 2019. április 29-én, hétfőre tűzte ki országos szemétgyűjtési akciójának időpontját. Az önkéntesek csatlakozását 2019. április 17-ig várják a szervezők, jelentkezni a következő linken keresztül lehet: http://internet.kozut.hu/szemetszedes/A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is.

Az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be. Az idei tavaszi akcióban a társaság 93 mérnöksége, 19 megyei igazgatósága és a budapesti, központi szervezete is részt vesz, így április 29-én több ezer közutas is egyszerre dolgozik majd az önkéntesekkel a közutak menti szemét összegyűjtésében és elszállításában. Hasonló összefogásra néhány héttel ezelőtt is volt példa, amikor március végén 2720 közutas vett részt a TeSzedd! akcióban, melynek során 120 helyszínen egyetlen nap alatt 250 tonna illegálisan kidobott szemetet gyűjtöttek össze.

A „Jobb, ha el se dobod!" kampány felhívó videója itt érhető el:

Tegyünk együtt útjaink tisztaságáért, fogjunk össze az illegális szemetelés ellen, hogy az út menti területek tisztábbak legyenek és így az utakra is több forrást tudjon felhasználni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.!

 

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.