Már a munkáltatók is kereső üzemmódban – 50 kiállító, 500 ajánlat
A megyei napilap által szervezett rendezvényen 50 kiállító csalogatta a lehetőséget keresőket a Continental Arénában.
Már a munkáltatók is kereső üzemmódban – 50 kiállító, 500 ajánlat
Már a munkáltatók is kereső üzemmódban – 50 kiállító, 500 ajánlat

Egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség a megyében – ez is kiderült a szerdai állásbörzén. A megyei napilap által szervezett rendezvényen 50 kiállító csalogatta a lehetőséget keresőket a Continental Arénában. Az esemény keretében tartott szakmai fórumon az is elhangzott: a kereslet és a kínálat nem mindig fedi egymást, ám összességében a foglalkoztatási adatok folyamatosan javulnak Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Hogyan tudunk munkavállalót találni a munkáltatóknak? Ez lett a meghatározó kérdés az elmúlt évek során a megyében is, szemben a korábbival, amikor jelentős munkanélküliségről szóltak a hírek. A kormányhivatal főigazgatója beszédében azt mondta: ugyan még sok a munkanélküli, az álláskereső és a közfoglalkoztatott, de a helyzet javul, hiszen egyre több a munkalehetőséget teremtő vállalkozás is.

Kedvező megyei tendencia

Jó hírekről kell számot adnom, ugyanis a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők száma is csökken. Olyan munkáltatók jelennek meg, köszönhetően a megyei jogú város vonzásának, amelyeket eddig el se tudtunk volna képzelni. És szerencsére nem csak megyei, hanem régiós szinten is pozitív változások következnek be.

– fogalmazott dr. Polgári András. Eszerint a 2018-as év átlagát nézve 245 ezer foglalkoztatott volt a megyében, arányaiban az országos átlagtól alig elmaradva, és bár a nyilvántartott álláskeresők számában még dobogósok vagyunk, és a munkanélküliségi ráta is magasabb az országostól, javuló a tendencia és sok a gazdaságilag inaktív ember, tehát van még potenciál.

Még jobb a helyzet Nyíregyházán

A helyzet még kedvezőbb a megyeszékhelyen, ahol szintén vannak tartalékok a polgármester szerint. A cél az, hogy mindenki találjon megfelelő munkahelyet – s ez fordítva is érvényes. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, az önkormányzat ott van a folyamatok hátterében.

Körülbelül 7600 volt a munkanélküliek száma 2010-ben, ez most 2200 körül van, ez egy nagyon lényeges elmozdulás. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy csak ebben az évben lesz százas nagyságrendben új munkahely, és én már látom a háttértárgyalásokból, hogy ez a folyamat folytatódik, akkor ez azt jelenti, hogy Nyíregyháza és az agglomerációja, szinte az egész megye jó lehetőségekkel bír ezen a területen.

– mondta a Nyíregyházi Televíziónak a polgármester, aki köszöntőjében azt is kiemelte, az önkormányzat elindította a Nyíregyháza hazavár programot.

Fontos a szakképzés

Szerinte fontos a szerepe oktatásnak is, és a szakmunka népszerűsítésének, bár városunkban jók az eredmények.

Nagyon sokat dolgozunk, különösen a vállalkozói szférával együttműködve azon, hogy népszerűsítsük a szakmákat. Egyre többen jelentkezzenek hozzánk, illetve szép sikereket, versenyeredményeket tudhatunk magunk mögött akár a SzakmaSztár, akár a Szakma Kiváló Tanulója versenyeken. De nagyon sok tennivalónk van, hiszen ugyan kisebb mértékben még van munkanélküliség, de nagy munkaerőhiány van, s a gazdálkodó szervezetek keresik a jó szakembereket.

– nyilatkozta szerkesztőségünknek Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

50 kiállító, 500 ajánlat

A keresésre adott kiváló lehetőséget a Kelet-Magyarország által szervezett, már hagyományos állásbörze, ahol az oktatási szféra kínálata mellett többtucatnyi cég, vállalkozás kínált csak szerdán 500 konkrét állásajánlatot. Nyéki Zsolt főszerkesztő hangsúlyozta: azért hozták létre a kiállítást, hogy közvetlenül találkozhassanak a cégek és a potenciális munkavállalók, akik munkát vagy jobb állást keresnek. A sorozat a tervek szerint Mátészalkán folytatódik, május közepén.

Kapcsolódó galéria

Kelet Állásbörze